По 120 000 лева обезщетение за родителите на загинало в катастрофа момиченце

3
Детенцето е било близначе на другата дъщеричка на семейството от Русе
Детенцето е било близначе на другата дъщеричка на семейството от Русе Снимка: Dunavmost, архив

Окръжен съд – Русе осъди ЗД „Бул Инс“ да плати на родителите на загиналото им при ПТП дете обезщетение в размер на по 120 000 лв. за претърпени неимуществени вреди, както и 20 000 лв. на близначката на момиченцето

На 21.09.2019 г. Х. Х. управлявал лек автомобил „Форд Фиеста“ по АМ „Хемус“ в посока София. В колата били съпругата му, както и двете им деца близначки на 5 г. Внезапно Фордът бил ударен отзад от „Фолксваген Голф“, управляван от Р. Н. Първият автомобил продължил движението върху колелата си, косо напред и надясно и се ударил в дясната предпазна ограда (мантинелата) на магистралата. Преобърнал се по таван и продължил движението си, плъзгайки се по таван, напред по магистралата още 58 метра. Вследствие от удара в предпазната ограда и преобръщането, от Форда изпаднала В. Л., която починала на място.

С присъда от 27.10.2020 г. водачката на „Фолксваген Голф“ Р. Н. била призната за виновна и осъдена на две години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Тя имала сключена застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобила към ЗД „Бул Инс“. Родителите и сестричката на починалото при катастрофата момиченце отправили към застрахователя писмени застрахователни претенции, но в законовоопределения тримесечен срок не последвало плащане. Това ги мотивирало да се обърнат към съда.

Според приетата по делото автотехническа експертиза, ако детето е било осигурено със системи за обезопасяване на деца „детски седалки за автомобили“, която включва комбинация от гръдни ленти и надбедрена лента, възможността да изпадне от автомобила е била много малка. Липсват, обаче, категорични доказателства, че вредите не биха настъпили, ако по време на произшествието момичето е било в детско столче, поради което, според Окръжен съд – Русе, и възражението за съпричиняване е неоснователно.

По делото безспорно е установена силната емоционална връзка между починалото дете и неговите близки, съществуването на едно здраво, пълноценно семейство с дълбока привързаност на членовете един към друг. По отношение на родителите съдът взе предвид обстоятелството, че момиченцето е било дълго чакано дете, преждевременната му загуба, променила живота им рязко и трайно в негативна насока, както и обстоятелството, че смъртта на детето е настъпила пред очите на баща му. При определяне на размера на обезщетението на близначката съдът отчита, претърпяната психологическа травма и възрастта на детето - достатъчно голямо, за да разбере невъзвратимостта на загубата на любимата си сестра, обстоятелството, че е станала свидетел на смъртта на сестра си.

Решението на Окръжен съд – Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари