Пловдивска болница прави тестове на всички постъпващи пациенти

0
Пробата се взима отново от носа, но резултатът излиза до 20 мин / Снимката е илюстративна
Пробата се взима отново от носа, но резултатът излиза до 20 мин / Снимката е илюстративна Снимка: Associated Press

Пловдивска болница вече прави антигенни тестове за коронавирус на всички пациенти, които постъпват в здравното заведение

По този начин заразените се изолират от останалите пациенти още преди да бъдат приети и не се допуска разпространение на вируса вътре в болницата. Медицинският персонал също е подготвен и знае в кои случаи обслужват хора с COVID-19.

В болницата взели решение за масовата употреба на антигенните тестове, след като се наложило да затворят цяло отделение заради заразени с коронавирус медици.

"Една спешна пациентка с тежък инфаркт зарази 14 човека от нашето кардиологично отделение, тогава взехме решение, че всеки един пациент, влизащ в болницата за лечение, ще му се прави, за наша сметка естествено, такъв антигенен тест", обясни управителят на МБАЛ "Св. Каридад" Христо Христев, цитиран от БНТ.

Пациентите с положителни тестове се изолират в отделни стаи. Наблюдават се и ако състоянието им е стабилно, се прехвърлят в COVID отделението на болницата.

"Всяка седмица подлагаме и нашите екипи на такива тестове", допълни Христев.

Антигенните тестове са значително по-евтини от PCR-те, а са съизмерими по точност. Пробата се взима отново от носа, но резултатът излиза до 20 мин.

"Тестът е с изключително висока чувствителност и изключително висока специфичност, което означава, че няма кръстосана реактивност към други вируси, тъй като носът съдържа повече от 70 вида вируси", обясни д-р Жулиен Ненков.

При положителен резултат, от болницата подават информация за пациента и към регионалната здравна инспекция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари