Пловдив се тресе от гняв и тъга

0
15 часа продължи борбата с огнената стихия, унищожила четири масивни тютюневи склада в центъра на Пловдив
15 часа продължи борбата с огнената стихия, унищожила четири масивни тютюневи склада в центъра на Пловдив Видео: БГНЕС

15 часа продължи борбата с огнената стихия, унищожила четири масивни тютюневи склада в центъра на Пловдив.

Днес вече се вижда само дим от тлеещи останки във вътрешността, предаде БГНЕС. Две пожарни все още са на място и контролират нещата. Общината свика Кризисен щаб, който нареди да бъде затворен районът около складовете в голям периметър.

Достъп до изгорелите сгради вече няма, полицията охранява. От складовете, два от които са особено ценни за пловдивчани, защото са дарение на града от големия благодетел Димитър Кудоглу, оцеляха само фасадите.

Окръжна прокуратура се самосезира и започна разследване за причините. Млади и стари пловдивчани идват до полицейските ленти и гледат дълго и мълчаливо. Гняв и тъга са преобладаващите настроения, защото все повече нараства убеждението, че пожарът не е случаен. Факт е, че според самите пожарникари, пожарът се е развивал нетипично. Едни винят собствениците, други общината, трети- цялата държава.

Ценни за града и важна част от неговата история, сградите бяха продадени, а после оставени на занемара от собствениците им. В социалните мрежи вече има призиви за протестни митинги и за почитане паметта на изгорелите складове с цветя. Министър Вежди Рашидов разпореди спешна проверка от Инспектората за опазване на културното наследство, обеща да се направи необходимото за възстановяването им, но едва техническата експертиза ще покаже дали това е възможно.

С просто око се вижда, че щетите са необратими. Това е вторият пожар за няколко години в Тютюневия град, при първия изгоря един склад. През март тази година друг бе съборен незаконно. Сега още четири са извън строя. Досега никой не е понесъл сериозна отговорност за пораженията, пловдивчани се съмняват, че и за този най- голям пожар в Пловдив може би за векове, някой ще бъде наказан.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари