Плевнелиев обяви официалната дата на местните избори

0
1,5 милиона българи зад граница е са безразлични какво ще е бъдещето на родината ни
1,5 милиона българи зад граница е са безразлични какво ще е бъдещето на родината ни

На 25 октомври да гласуваме за кметове, общински съветници и да попълваме въпросник за промяна на изборните правила.

Това планира президентът, който вече е внесъл искането си за избори 2 в 1 в парламента, съобщиха от "Дондуков" 2. 

Плевнелиев е включил трите основни искания, за които настояваше и миналата година - мажоритарно избиране на депутати, задължително и електронно гласуване. Новост е предложението му ходенето до урните да е задължително и на референдуми. Плевнелиев е формулирал въпросите за допитването до народа така:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

 3. Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите

Той оправдава настояването си наред с местния вот да се проведе и национален референдум с аргумента за бюджетни икономии:

"Нека чуем позицията на суверена по тези въпроси и да го направим така, че да спестим средства, които плащаме чрез данъците си, като проведем националния референдум заедно с редовните местни избори“, апелира Плевнелиев.

Предложението си за това част от депутатите в НС да бъдат избирани именно на мажоритарен принцип в парламента президентът аргументира с предимствата на смесената избирателна система - че хем ще гласуваме за партии, хем и за личности.

По отношение на въвеждането на задължителното гласуване Плевнелиев смята, че така до урните ще отидат и отчуждили се от политическия живот в страната български граждани, които не гласуват.

"Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни са институциите“, пише в мотивите си държавният глава. Президентът напомня също така, че задължителното гласуване е инструмент, с който ще се противодейства на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран или купен вот.

„Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на контролираните гласове“, аргументира се Плевнелиев.

От аргументите му в полза на електронния вот става ясно, че го предлага най-вече заради българите в чужбина, които щели да бъдат улеснени така. Ставало въпрос за над 1,5 милиона сънародници зад граница ",които не са безразлични какво ще е бъдещето на родината ни“, мотивира се президентът.

В мотивите си държавният глава отбелязва, че общественото очакване е референдумите да се превърнат в работещ инструмент за решаване на основни принципни положения. „Произвеждането на референдума е  единственият механизъм, след който можем да имаме задължително решение, обвързващо политиците", твърди Плевнелиев.

Той не пропуска да се оплаче отново, че "въпреки активната и широка подкрепа на гражданското общество, изразена чрез събирането на над 500 хиляди подписа, предходният парламент", сиреч мнозинството на БСП, ДПС и "Атака", е отхвърлило искането му за провеждане на национален референдум по поставените въпроси.

Президентът ще направи и обръщение до народа тази вечер от 20.00 часа по държавните радио и телевизия.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари