Плавателният канал Русе - Варна отиде в „девета глуха“

0
Идеята за изграждане на канала е приета в Европейския парламент, но проектът не е сред стратегическите проекти на страната
Идеята за изграждане на канала е приета в Европейския парламент, но проектът не е сред стратегическите проекти на страната

Идеята за изграждане на канала е приета в Европейския парламент, но проектът не е сред стратегическите проекти на страната

Проектът за изграждане на плавателен канал между Русе и Варна не е обсъждан от правителството. Той не е и сред стратегическите приоритети на Министерството на транспорта, каза днес министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в рамките на парламентарния контрол. Той допълни, че би поставил проекта за разглеждане в Министерски съвет на по-късен етап. Гвоздейков посочи, че преди Министерство на транспорта по проекта трябва да се произнесат редица други институции, като ключова е оценката за екологичният ефект на бъдещия канал.

В Европейския парламент на първо четене през май беше одобрена идеята за изграждането на плавателен канал Русе - Варна като удължаване на международния транспортен коридор Рейн-Дунав. Той трябва да е с дължина 197-километра, като минава през Русе, Търговище, Разград, Провадия, Девня и стига до Варна, пише „Дневник“.

Проектът е заложен в законодателен регламент, който трябва да получи одобрението на държавите-членки от Европейския съюз и да се гласува на второ четене.

Идеята за канала се ражда още в началото на XIX век, когато България е част от османската империя. През 70-те години на ХХ век идеята се възражда, като социалистическата власт поръчва и сериозно проучване за неговата евентуална реализация и трасе. Нищо обаче за реализацията на проекта не е направено. Към днешна дата преобладаващите мнения са, че целите не оправдават евентуалната инвестиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    Големия памперс
    Извинете, а имало ли е иди*от, който искрено да е вярвал, че този проект може да се реализира в ЕС?
  • 4
    5
    абе мислител,
    и това ли е на пенчо?!? Да не те е направил и тебе баджанак, че си му набрал?!?
  • 3
    4
    mislitel
    Поредния балон на Пенчо в девета глуха.
  • 9
    3
    Русенец
    Проектът не бил сред стратегическите цели на България. А кое е? Да даваме БТРи на Зеленски и да купуваме фърчила за милиарди от Големият брат, ли? Как може да си помислите, че ще направят такъв канал? Я, някой да сметне, колко курса на ТИРове ще облекчи той? А, колко тона нафта годишно ще зареждат по-малко, тия ТИРове? Колко ще загубят от това бензиностанциите? А, винеткаджиите? А, гумаджиите? Тази държава е подчинена на шосейният, петролен транспорт. Всеки друг, алтернативен транспорт е смазан до почи заличаването му. Едно БДЖ едвам крета, вече три десетилетия, като инфраструктурата му е налице, а само трябват нови машини.
  • 9
    2
    до 1
    То и във Венеция няма много пътища.:) Предлагам още няколко канала, с цел да превърнем Русе в хъб на каналите - Канал Русе Бяло море, Русе-Адриатическо море, Русе- Суецки канал и Русе - езеро Виктория! Изборно време е, не се колебайте да лъжете като за последно.:)
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари