Платиха над 6 милиона долара за револвера, с който е убит Били Хлапето

0
Шериф Пат Гарет застрелва известния престъпник от Дивия Запад на 14 юли 1881 г.
Шериф Пат Гарет застрелва известния престъпник от Дивия Запад на 14 юли 1881 г.

Шериф Пат Гарет застрелва известния престъпник от Дивия Запад на 14 юли 1881 г.

Пистолетът, с който е бил убит известния американски разбойник Били Хлапето, беше продаден за над шест милиона долара на търг в Лос Анджелис в петък, повече от два пъти по-скъпо от очакваното, предава Reuters, цитиран от агенция Фокус.

Аукционната къща „Бонамс“ обяви, че револверът „Колт“, с който шерифът Пат Гарет е убил Били Хлапето през 1881 г., е купен по телефона от човек, който иска да остане анонимен.

От „Бонамс“ описват пистолета като „най -значимото съкровище от ранната история на Дивия Запад“ и заявиха, че цената от 6,03 милиона долара е световен рекорд за огнестрелно оръжие. Предварително очакваната цена е била два до три милиона долара.

Били Хлапето е бил издирван в Аризона и Ню Мексико, след като уби осем души. След месеци преследване Гарет го намира в едно ранчо във Форт Съмнър, Ню Мексико, и го убива на 14 юли 1881 г. Тогава Били Хлапето е била само на 21 години.

Пистолетът идва от колекцията на двойка от Тексас, Джим и Тереза Ърл, които събират огнестрелно оръжие и други артефакти от Дивия Запад от около 50 години. Джим Ърл почина през 2019 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари