Плащеницата на Света Петка Търновска пристигна във Велико Търново

0
Българите почитат света Петка като покровителка на жената, дома и семейството
Българите почитат света Петка като покровителка на жената, дома и семейството Снимка: bTV

Българите почитат света Петка като покровителка на жената, дома и семейството

Плащеницата на Света Параскева Петка Българска - Търновска беше посрещната и въведена с военни почести в Катедралния храм на Велико Търново. Светата одежда идва от Яш, Румъния и ще остане във Велико Търново за постоянно.

Пристигането на плащеницата във Велико Търново става възможно с благословията на румънския патриарх Даниил и на румънския митрополит Теофан, със съдействието на русенския митрополит Наум и представителя на Българската православна църква в Румъния Кирил Синев, както и в сътрудничество с Ивайло Маринов от посолството на България в Букурещ.

Поклонението пред одеждата реликва на света Петка Търновска започна в 10:00 часа в катедралата на Велико Търново. Инициативата е на кмета Даниел Панов и на великотърновския митрополит Григорий.

Света Петка Българска или Търновска е живяла през 10-11 век. Цар Иван Асен Втори пренася мощите ѝ в столицата Търновград, където се съхраняват близо два века. През 1641 г. тленните останки на света Петка са положени в митрополитската катедрала в Яш.

Българите почитат света Петка като покровителка на жената, дома и семейството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари