Високоскоростен влак ще свърже Париж и Берлин

0
Пряката връзка между сърцата на двете столици ще привлече още повече хора към пътуването с влак
Пряката връзка между сърцата на двете столици ще привлече още повече хора към пътуването с влак

Пряката връзка между сърцата на двете столици ще привлече още повече хора към пътуването с влак

Френската и германската държавни жп компании планират пряк високоскоростен влак, който да свърже Париж и Берлин. Това обявиха Ес Ен Се Еф (SNCF) и "Дойче бан" (Deutsche Bahn) в Страсбург, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Двата оператора освен това ще разширят вече съществуващата високоскоростна жп мрежа между Париж и южногерманския град Щутгарт, която бе пусната в експлоатация преди 15 години и използва германските влакове И Це Е (ICE) и френските Те Же Ве (TGV).

Продължават и преговорите по нови железопътни връзки между двете страни. Главният изпълнителен директор на "Дойчен бан" Рихард Луц и президентът на Ес Ен Се Еф Жан-Пиер Фаранду подписаха днес съответните споразумения.

"Високоскоростният трафик между Германия и Франция е изключителен пример за това, как атрактивните връзки стимулират трансграничния жп трафик", каза Луц.

"Планираната пряка връзка между сърцата на двете ни столици ще привлече още повече хора към пътуването с влак", допълни той.

Компаниите не посочиха кога очакват да започне движението на високоскоростните влакове между Берлин и Париж или колко може да трае пътуването спрямо сегашните около осем часа.

През 2021 г. близо половината от всички пътници, пътуващи между Франкфурт и Париж, са избрали влак вместо самолет, а между Щутгарт и Париж - цели 90 процента.

Споразумението не обхваща отдавна пуснатата в експлоатация високоскоростна жп връзка между Париж и Кьолн, която в момента се управлява от подразделението на френския превозвач "Талис" (Thalys) и за която се продават отделни билети.

Няма планове за интегриране на услугите на "Талис" в билетната структура на "Дойче бан" и Ес Ен Се Еф.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари