Пламен Ненов: При приемане на еврото може да има еднократно увеличение на цените

0
Присъединяването към еврозоната няма да има нито големи ползи, нито големи катаклизми, поясни той
Присъединяването към еврозоната няма да има нито големи ползи, нито големи катаклизми, поясни той Снимка: БГНЕС

Присъединяването към еврозоната няма да има нито големи ползи, нито големи катаклизми, поясни той

Ефектите върху общата инфлация при приемането на еврото – ценовото ниво, са ограничени и са в порядъка на 0,2-0,3%. Всяка икономика има инфлация, това са допълнителни ефекти от въвеждане на еврото, те са еднократни. В страните от Прибалтика – Словения и Словакия средната стойност показва сравнително равномерна инфлация преди и след присъединяване към еврозоната. Това е личното мнение на доц. Пламен Ненов, който работи в Норвежката централна банка, изразено в предаването „Твоят ден” по NOVA.

По думите му за всяка отделна държава има шокове, но средната стойност показва сравнително равномерна инфлация преди и след присъединяването на страните в еврозоната.

Наблюдава се еднократно увеличение на цените при услугите, но то е сравнително малко. При приемането на еврото също има и еднократно повишени на ресторантьорските услуги, но ефектът е еднократен. Самият ефект върху общата инфлация е пренебрежимо малък”, увери Ненов.

При въвеждане на еврото трябва да се напечатат нови етикети и тогава много търговци, отлагали увеличение на цените, може да се възползват, обясни той. Присъединяването към еврозоната няма да има нито големи ползи, нито големи катаклизми, допълни икономистът от Съвета за икономически анализи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    тоди
    Много еднократни инфлации се събраха бре, финасова криза, Ковид, войната, сега при приемането на еврото....жалки мошенници не се наядохте...капка по капка вир , ама за ВАС!!
  • 6
    1
    Русенец
    Бахахаха еднократно от 1000% нали???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари