Пламен Георгиев удължи отпуската си до средата на юни

0
Аз и до ден днешен не разбирам как изобщо бях замесен в цялата тази ситуация, коментира шефът на КПКОНПИ
Аз и до ден днешен не разбирам как изобщо бях замесен в цялата тази ситуация, коментира шефът на КПКОНПИ Снимка: БГНЕС

Пламен Георгиев е в отпуск до приключване на проверката на НАП и прокуратурата.

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е удължил платения си годишен отпуск до средата на юни. Отпускът му изтичаше вчера, но проверката на прокуратурата и НАП все още не е приключила, пише Дневник.

Данъчните проверяват всички приходи и разходи ден по ден за 6 години назад. Освен финансовите потоци в сметките на Георгиев се проверяват и тези на съпругата му Ирена, която е стоматолог и има собствена фирма.

"Това е много сериозна проверка. Знам, че прокуратурата определи 2-месечен срок, който мисля, че скоро изтича. Ако от НАП не са приключили, сигурно ще поискат удължаване на срока. В моите представи проверката можеше много бързо да приключи, защото все пак съм държавен служител и на държавна заплата, но се оказа, че наистина това е сложна проверка", обясни Пламен Георгиев.

Той каза, че не вижда с какво би могъл да попречи на проверката, ако е на работа, тъй като тя се извършва от НАП и прокуратурата. Въпреки това заяви, че ще изчака официалното й приключване. Твърди и че се е откъснал от работата, но се чува с колегите си и обсъжда само и единствено международни конференции, за които комисията получава покани за участие.

"Готов съм да си подам оставката, ако има каквито и да е съмнения. Но аз и до ден днешен не разбирам как изобщо бях замесен в цялата тази ситуация. Всъщност парите ми са кристално чисти – имам кредит и наследствен апартамент", категоричен е председателят на КПКОНПИ.

Преди да стане част от скандала с имотите, името на Георгиев бе спрягано за един от евентуалните кандидати за поста главен прокурор след като изтече мандатът на Сотир Цацаров през януари 2020 г.

"Нито имам желание, нито някой е говорил с мен по този въпрос. Благодаря на тези, които са дали оценка за работата ми, но моята работа е в комисията. Казвам го категорично и ясно. И аз четох по медии, но нито някой е говорил с мен, нито аз намирам своето поприще на друго място. Много години отне тази комисия да заработи както трябва да работи. Много е трудно да полагаш основите на един нов орган и това ме накара да остана и да приема предложението", заяви Георгиев.

Той посочи, че дълги години е успял да опази доброто си име, защото, по думите му, всичко е кристално чисто. "Няма дори петънце на вина и съмнение, а бях омерзен и очернен", смята шефът на комисия "Антикорупция"

Георгиев обясни подробно, че не е декларирал спорната тераса, тъй като в нотариалния акт тя е вписана като обща част. По думите му, има тълкувателно решение на съда, според което покривът на жилищна сграда, дори и да има други функции, включително и на тераса, не може да промени основното си предназначение.

"Този покрив е по-голям от апартамента – 150 кв. м. апартамент и 180 кв. м. тераса. Как да декларирам покрива? Ако го бях декларирал, щяха да ме обвинят, че съм заграбил обща част и щяха да бъдат прави. Аз съм декларирал терасата, която е към апартамента, но не и покрива. Не съм ползвал влияние при покупката, апартаментът е купен от частно лице, което е намерено по обява. Отделно от това и до днес не мога да разбера в какво ме обвиняват", каза Георгиев.

Той обясни, че сградата е строена преди 12 години, а той е купил жилище в него през 2017 г. Навесът и сауната, които бяха констатирани от общината като незаконни, вече са били там, когато председателят на комисия "Антикорупция" е станал собственик на жилището.

"През 2012 или 2013 г. е имало няколко проверки от общината, има и снимки. На тях се вижда невесът. Проверяващите тогава не са установили проблем или са го приели за незначително нарушение", коментира Георгиев. Той обясни и че покривът-тераса не е ипотекиран.

"Как мога да ипотекирам обща част? До ден днешен се пише, че съм ипотекирал обща част. След като нотариусът ме предупреди, че няма как да купя терасата, защото е покрив на блока. До него има излаз само от нашия апартамент, въпреки че е обща част. И преценихме със съпругата ми, че ще плащаме данъци, защото така е честно и защото го ползваме", каза Пламен Георгиев.

"Ако проверите, едва ли има друг луд като мен да си плаща данъци на общата част. Но аз мисля, че така е морално и така е редно", смята председателят на КПКОНПИ.

На 17 април проверка на инспекторите установи, че и сауната на терасата на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е без документи.

Георгиев излезе в отпуска по предложение на премиера Бойко Борисов, докато прокуратурата проверява законността на имотните му сделки. Пред журналисти той отказа да отговори на многократно зададения му въпрос колко души ползват терасата.

В официална позиция в началото на разследването Георгиев обясни, че терасата е част от общите площи на кооперацията и затова не я е декларирал като своя. Няколко дни по-късно обаче Би Ти Ви обяви, че тя фигурира в договора за ипотека на жилището.

След разследване на антикорупционния фонд се разбра, че Георгиев е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса от своя апартамент - тризонет, а сделките, които е сключил, са на цена, под данъчната оценка на имотите.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари