Пламен Димитров: Това е изтезание, не просто нараняване

1
Повдигна се чергата, под която замитахме видимите неща, които не искахме да видим, заяви психологът
Повдигна се чергата, под която замитахме видимите неща, които не искахме да видим, заяви психологът Снимка: БНР

Повдигна се чергата, под която замитахме видимите неща, които не искахме да видим, заяви психологът

Повдигнаха нови обвинения срещу Георги Георгиев от Стара Загора. Все повече жертви на домашно насилие се осмеляват да говорят.

"Дано това момиче и много други жертви получат адекватна помощ. От професионалната практика знаем, че всяко такова изтезание нанася сериозни щети върху психиката и дълги години трябва работа с посттравматичното стресово разстройство. Повдигна се чергата, под която замитахме видимите неща, които не искахме да видим - насилието е много сериозно - не само в семейството и интимните двойки, но и към децата, в обществото, на пътя, в парламента", коментира психологът д-р Пламен Димитров по Bulgaria On Air.

По думите му насилието се е превърнало в начин на решаване на въпроси заради "ниското качество на човешките отношения".

"Това е изтезание, не просто нараняване. Има го деликатният момент, рискът за много хора, които са жертва на насилие или свидетели от това, което психологията - вторична виктимизация - повтаря се историята, когато се рови в нея. Трябва подкрепа на засегнатия, но тя да бъде дискретен процес", добави психологът.

Той призова да се обърне внимание на системата, която трябва да пази и да предотвратява такива случаи на насилие.

"В България няма специализирани структури, има някакви само, на жертвите и свидетели на престъпления как се подпомага, за да се възстановят. Законът и институциите неглижират свидетелите и жертвите на насилие. Специалисти в България има - психиатри, психотерапевти. Понякога се налага с финансиране от чужбина да поддържат програми", заяви д-р Пламен Димитров.

Той подчерта, че се взимат важни решения за промени, като тези за наказанията за домашно насилие, без да обсъждане с граждани и специалисти.

"Много голяма част от насилието се случва между бивши интимни партньори. Когато се стигне до съда е твърде късно. Трябва изграждане на условия, превенцията чрез образованието, добрата информация, чрез чувствителността на обществото при ранни признаци да се намесват", каза психологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари