Пламен Димитров: Борбата продължава, братя и сестри синдикалисти!

1
Само от нас зависи колко бързо ще постигнем това, което искаме...! Честит празник!, допълни лидерът на КНСБ
Само от нас зависи колко бързо ще постигнем това, което искаме...! Честит празник!, допълни лидерът на КНСБ Снимка: КНСБ

Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреждава на 1 май, че все още стотици хиляди българи са работещи бедни, а неравенствата в доходите остават най-високите за целия Европейски съюз.

"Намиращи се в многопластова икономическа, социална и здравна криза, предизвикана от дългосрочното влияние на пандемията и ужасяващите събития в Украйна, на днешния 1 май заявяваме отново, че е немислимо бъдещето на работеща България без увеличаването на доходите в страната по начин, който да не отнема покупателна способност. Покупателната ни способност трябва да нараства", заявява синдикалният лидер в поздравлението си за 1 май- Ден на труда и международната работническа солидарност, предава БТА.

Поздравлението е публикувано на сайта на КНСБ.

Пламен Димитров посочва, че минималната заплата също трябва да продължи да расте и да бъде обвързана със заплатата за издръжка. По този начин минималното заплащане у нас ще отговаря на реалностите и ще гарантира, че нито един работещ няма да изпада под линията на бедност.

"Въпреки че в Конституцията на Република България е записано, че държавата е социална и правова, то до днес социалният елемент е твърде слабо засегнат, а нарушението на трудовите права е често срещана практика", отбелязва президентът на КНСБ.

Пламен Димитров посочва, че 1 май е израз на почит и уважение към трудещите се от цял свят, към онези, които ежедневно създават благата и правят живота ни по-добър, по-лесен и по-спокоен. Онези, без които човешката цивилизация е немислима и невъзможна. 1 май е и ден за борба и защита на работническите интереси и права, напомня синдикалният лидер.

По думите на Пламен Димитров историята на 1 май е история на вечното търсене на по-справедлив живот. Корените на празника се свързват със събитията в Чикаго отпреди 136 г., когато мащабна национална стачка с участието над 300 000 работници от цялата страна издига искането за въвеждане на 8-часов работен ден. Само четири години по-късно, организираното синдикално движение в България дава началото на първите чествания на 1 май в родината. И днес продължаваме да се борим за извоюването на по-справедливо заплащане на труда, зачитане на правата на трудещите се, нормален живот на техните семейства, роднини и близки, заявява президентът на КНСБ.

"Борбата продължава, братя и сестри синдикалисти! Само от нас зависи колко бързо ще постигнем това, което искаме, което ни се полага, на което имаме право! Честит празник!", допълва Пламен Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари