Пияните шофьори ще плащат лечението на всички пострадали при катастрофа

5
Идеята виновният водач да плати за всичко се подкрепя от шофьорите
Идеята виновният водач да плати за всичко се подкрепя от шофьорите Видео: БНТ

Шофьорите, причинили катастрофа след употреба на алкохол или наркотици, ще заплащат сами за евентуалното си лечение в болница

Това предвиждат промени в Закона за лекарствата и за здравното осигуряване, които бяха гласувани на второ четене.

Предвижда се водачите, седнали зад волана пияни, да заплащат и за лечението на другите пострадали в катастрофата хора. И досега тези разпоредби съществуваха, но прилагането им бе затруднено. Сега се възлага на полицията и на съдилищата да информират Здравната каса за влезли в сила присъди или актове срещу виновни водачи, предава БНТ.

Сумите, които се разходват за лечение на пострадали в катастрофи, са огромни, изчисляват медици.

"Много често при пътнотранспортните произшествия идват в спешните звена хора със съчетани травми. Това са увреда на съдове увреда на коремни органи, черепномозъчни травми, най-вече счупвания на крайниците. Към настоящия момент в рамковия договор е казано, че НЗОК не приема ортопедичните консумативи... Не всеки има в себе си 1000-2000 лева, за да платят автоматично имплантите и затова огромните болници, които работят по спешност, "Пирогов", "Свети Георги" други областни лечебни заведения са на загуба", заяви д-р Георги Кръстев, ортопед, зам.-председател на Регионална лекарска колегия.

Според експерти обаче не е изяснено дали употребата на алкохол или наркотици от шофьорите ще става само с влязъл в сила съдебен акт или и с резултат от химическа експертиза.

"Може да имаме правни проблеми, защото има случаи, когато тези химически експертизи се оспорват, иска се допълнителна проба, тест на контролната проба, има случаи, когато тези експертизи падат в съда", заяви Владимир Тодоров - Асоциация на пострадалите при катастрофи.

Затова специалистите очакват здравното министерство да уточни в наредба точните процедури и случаи по прилагането на законовите текстове. Идеята виновният водач да плати за всичко се подкрепя от шофьорите.

Целта на промените е да въведат по-сигурен механизъм, по който Здравната каса да си възстановява парите от пияни или употребили наркотици шофьори.

"Пияните шофьори да понесат допълнителна финансова санкция затова, че са се качили пияни. Не е справедливо ние изрядните данъкоплатци, тези които не караме пили, да плащаме за техните безобразия", поиска Владимир Тодоров - Асоциация на пострадалите при катастрофи.

Предвижда се Касата да създаде и поддържа регистър, в който да се подава информация за всеки съдебен или административен акт, с който се установява виновен водач.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари