Пилотът, приземил успешно български самолет в Италия, се оказа русенец

25
Малко след излитане става авария, но благодарение на самообладанието и опита на българския пилот, самолетът е успял да кацне и всички пасажери са невредими
Малко след излитане става авария, но благодарение на самообладанието и опита на българския пилот, самолетът е успял да кацне и всички пасажери са невредими Снимка: в. "Бряг"

Пилотът на българския самолет, който претърпя инцидент в небето над Италия и който беше приземен успешно без нито един пострадал, е русенецът Ивелин Стаматов

На борда на MD82 са пътували 34 полицаи, 8 мигранти и 7-членен екипаж. Самолетът е изпълнявал полет от Катания за Рим и е транспортирал бежанци, пристигнали на средиземноморския бряг. Малко след излитане става авария, но благодарение на самообладанието и опита на българския пилот, самолетът е успял да кацне и всички пасажери са невредими.

Стаматов се завърна в България на 26 юни и специално за вестник в. „Бряг“ разказа за преживяния ад в небето над Катания.

- Г-н Стаматов, какво точно се случи, след като излетяхте от Катания?

- След излитане от летището, на височина около 1000 метра, започнаха силни вибрации от левия мотор с повишаване на температурата на изходящите газове, което е признак за разрушаване на мотора. Самият самолет започва да се тресе, все едно сте в силна турбуленция. Уплахата, която пътниците получиха, беше най-вече от шума и турбуленцията, защото на този модел машини MD82, на който летяхме, моторите са отзад. Това е дълъг самолет, който американците наричат дакел заради формата му. Пилотската кабина е отпред, а моторите са отзад. Вибрациите, предизвикани от разрушаващия се мотор, са били толкова силни, че предизвикаха страх у всички. Представете си, че сте в една силна турбуленция, при която дори и с вързани колани, се отлепяте от седалката!

Сега се води разследване, което ще покаже защо този мотор се е разрушил. Не сме засмуквали птица по време на излитането, така че предполагам нещо вътре от мотора се е отчупило и оттам нататък целият двигател е тръгнал да се разрушава. Получил се е бомбаж на мотора, чуваше се едно бумтене, шумно, нехарактерно. Една кола, когато е задавена, издава същия звук.

- Вие как реагирахте и за колко време успяхте да приземите самолета?

- Аз веднага спрях мотора, защото можеше да стане пожар. Приземих машината ръчно за не повече от 5 минути от началото на инцидента. Трябваше да реагирам незабавно, защото, ако и другият мотор беше тръгнал да се разрушава, тогава вече трябваше да се приводняваме някъде в морето. Не съм рискувал да губя никакво време, защото имам достатъчно опит, и успях да запазя самообладание. Веднага по радиостанцията обявих аварийна ситуация. В този случай ръководството на полети разчиства въздушното пространство. Поисках да се върна обратно на летището и да кацна в Катания. Осигуриха ми коридор и така стана всичко.

- Как се справихте с паниката на пътуващите в самолета?

- Хората бяха толкова много уплашени, че дори не викаха и не крещяха. Такъв шок и стрес е било за тях! Само в очите на някои от хората видях сълзи от преживения кошмар. Едва след като кацнахме вече и когато ги сваляхме от самолета, трима дойдоха при мен да ме прегръщат и целуват. И отново очите им плуваха в сълзи.

- Това ли беше най-кризисният Ви полет в кариерата?

- Пилотирам този самолет от 2005 година. Досега не се е случвало да се разрушават мотори. Имахме два случая да спират моторите, което не е толкова страшно. Този път обаче шумът в мотора предизвика страх най-вече у пътниците. Лично аз съм преживял вече един инцидент, още когато летях на самолет в БГА„Балкан“. Тогава стана пожар в левия мотор, но това се случи на летището в София, а не в небето.

- Защо български самолет вози мигранти в Италия?

- Нашата компания работи с брокер в Италия, който ни осигурява клиенти, за които извършваме полети. Ние сме най-голямата авиокомпания в България, разполагаме с 15 собствени самолета и работим с много фирми. За нас това са клиенти.

- Вие се прибрахте в България и сега Ви предстоят още полети. А какво ще стане със самолета в Катания?

- Машината остава там.Ще бъде изпратена аварийна група с нов двигател. Трябва да се свали авариралия и да се направи експертна оценка, която да покаже защо се е разрушил моторът. Ще има разбира се и комисия за разследване.

Ивелин Стаматов замина в неделя, 27 юни, за Бургас, откъдето ще продължи да лети и да изпълнява задълженията си, както преди. Не можем да пропуснем обаче коментара на представители на полицейския синдикат „Италия Челере”, които разказаха за bTV какво са преживели техните колеги по време на полета. „Лично искам да благодаря на пилота от името на цялата италианска полиция, защото спаси живота на моите колети. Благодаря от сърце“, сподели Aндрea Чeкини от „Италия Челере”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари