Петокласници от СУ "Васил Левски" отбелязаха Деня на християнското семейство

1

Петокласници от СУ "Васил Левски" отбелязаха Деня на християнското семейство.

Учениците от V е клас организираха вълнуващо тържество за своите родители в аулата на училището.

Възпитаниците на г-жа Стоянка Тодорова, преподавател по български език и религия, рецитираха стихове и разказаха интересни притчи за семейството.

Децата бяха подготвили материали от българския, арменския и ромския фолклор. От изпълнението им струяха дълбоко уважение и любов към техните майки, бащи, баби, дядовци, братя и сестри. Огромното старание и труд, които бяха положили, успяха да просълзят от радост родителите им.

Специален гост на събитието беше г-жа Мънгова, зам. директор в СУ "Васил Левски".

Празникът завърши с почерка за малчуганите - домашно приготвени лакомства.

21 ноември е приет за Ден на християнската младеж и семейство, като най-ранното известие за честването на празника е от края на 1-ви век.

Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите.

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг - само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали - освен празника Въведение Богородично - и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари