Петър Москов: Умираме толкова масово, защото сме най-болните в Европа

1
Болниците работят, за да имат оборот, а не да лекуват болните
Болниците работят, за да имат оборот, а не да лекуват болните Снимка: БГНЕС

Липсва смислена и последователна идеология, а когато нямаш идеология, нямаш и цел. В момента ние нямаме здравна система, имаме сбор от хаотично действащи субекти

Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV бившият здравен министър д-р Петър Москов по повод състоянието на българската система на здравеопазването в условията на пандемия.

"Държавата поставя правилата и тази система се развива спрямо потребностите на хората от здравни услуги, а не от това какво на мен ми е кеф. Една изначално болна нация с такава опорочена система на здравеопазване няма как да не дава най-лошите здравни резултати. Умираме толкова масово, защото сме най-болните в Европа и структурирането на здравната система е на порочен принцип. Смисълът на съществуването на болниците е свързана с огромно количество потребители. Докато при нас болниците работят, за да имат оборот, а не да лекуват болните'', коментира още д-р Москов.

"В България има 341 болници, 31 от тях лекуваха 60 процента от пациентите в първите седмици на епидемията. Цялата доболнична помощ беше изтрита като с гумичка, тя просто не съществуваше. Цялата система трябва да бъде изправена и да приеме собственото си предизвикателство", каза още бившият здравен министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари