Петър Христов е участвал в 52 фирми

0
Убитият бизнесмен е бил представител на СИК за Велико Търново
Убитият бизнесмен е бил представител на СИК за Велико Търново

Убитият Петър Христов е имал многолик бизнес.

Справка в ДАКСИ показва, че до преди няколко той е участвал самостоятелно и в съдружие в 52 фирми и сдружения, от половината от които  е излязъл. Освен с млекопреработка, той  се е занимавал много активно и със строителство, маркетинг и продажба на недвижими имоти, хотелиерство, търговия с храни и тютюневи изделия, пише Марица.

В няколко фирми, от които е излязъл, Христов е имал съдружници американци и израелци.

Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. Завършил е военното училище във Велико Търново. По времето на комунизма е състезател по карате. След като напуска армията, става продавач на сергия в града, но за кратко. Със зараждането на мутренските времена идва и неговото време. Той става охранител в столичната дискотека „Анаконда“ и едновременно с това върти търговия. През 1994 година вече е охранителен бос, а фирмата му „Дито“ печели обекти в цялата страна. Бил е регионален представител на СИК за Велико Търново и региона. Един от обектите му са „Захарни заводи“ в Горна Оряховица. Освен като охрана, дружеството на Петър Христов застава на входа и на изхода на завода по подобие на икономическите групировки от времето на „Мултигруп“. Фирми на Христов доставят скъпи суровини и изкупуват евтино продукцията, която препродават с огромни печалби за сметка на „Захарни заводи“. Докато върти съмнителен бизнес със „Захарни заводи“, Петър Христов става особено близък с Орлин Тодоров, който тогава работи като полицай в предприятието. Тодоров е многократно наказван заради издьнки в работата си и поддържа приятелски отношения с престъпници, които иначе трябва да разследва.

„Христов, като бизнесмен с договори със „Захарни заводи“, и Тодоров, като полицай в пред приятието, работеха съвместно и източиха милиони. Станаха като дупе и гащи. Тодоров дори е кум на Петър Христов“ – спомня си бивш директор   на  завода. През 2008 година той нашумя като основен финансов благодетел на Мануела Горсова, която пострада при катастрофа, причинена от Максим Стависки. Жители на старата столица са категорични, че го е направил не само от съжаление, но и за да лъсне имиджа си на мутра и сикаджия. Още тогава той е взел десетки милиони от чужденци с намерението да ги инвестира. Когато проектите му удрят на камък, решил да се кандидатира за кмет и да ги „отпуши“.

"Лaĸтимa" EAД e пpoизвoдитeл нa млeчни пpoдyĸти - aйpян, ĸиceлo и пpяcнo мляĸo. Tя e пpaвoпpиeмниĸ нa бившeтo пpeдпpиятиe "Mлeчнa пpoмишлeнocт", ĸoeтo пpeз 1996 г. e пpивaтизиpaнo. Koмпaниятa e eднa oт вoдeщитe в Бългapия в ceгмeнтa нa млeчнaтa пpoмишлeнocт. Πpoизвeждa ĸиceли, пpecни, oвĸyceни млeĸa. Haй-paзпoзнaвaeмият пpoдyĸт e "Aйpян Бaлĸaн", c ĸoйтo дъpжи 75-80% пaзapeн дял в ĸaтeгopия тeчни млeĸa. Фиpмaтa пpoизвeждa пълнa гaмa мacлeнocт нa ĸиceли млeĸa. Πpиxoдитe нa дpyжecтвoтo зa 2016 г. дocтигaт 12.8 млн. лв., ĸoeтo e pъcт oт 18.5% cпpямo гoдинa пo-paнo. Eднoличeн coбcтвeниĸ нa ĸoмпaниятa e дpyжecтвoтo "Πpoпъpтиc Meниджмънт Гpyп" EAД. Дo мapт мeceц 2013 г. тo e билo eднoличeнa coбcтвeнocт нa Πeтъp Xpиcтoв, cлeд ĸoeтo e билo пpexвъpлeнo нa дъщepя мy - Mиxaeлa, coчaт дaнни oт ДАКСИ.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари