Пет съвета за предпазване от мръсния въздух

0
Някои от леките симптоми, които могат да се появят след излагане на токсичен въздух, включват затруднено дишане, запушване на носа, кашлица, хрипове, дразнене на очите, сърбеж, умора и главоболие
Някои от леките симптоми, които могат да се появят след излагане на токсичен въздух, включват затруднено дишане, запушване на носа, кашлица, хрипове, дразнене на очите, сърбеж, умора и главоболие Снимка: Pixabay

Можете да засилите защитата на тялото и белите си дробове от вредното въздействие на мръсния въздух, като коригирате диетата си по определен начин. Ето няколко експертни съвета как най-добре да го направите:

Замърсяването на въздуха се превърна в глобално явление и една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Твърдите частици, прахът, саждите и вредните химикали в мръсния въздух могат да бъдат изключително опасни за човешкия организъм. Някои от леките симптоми, които могат да се появят след излагане на токсичен въздух, включват затруднено дишане, запушване на носа, кашлица, хрипове, дразнене на очите, сърбеж, умора и главоболие. Сред по-сериозните проблеми са развитието на астма, бронхит, рак на белия дроб, сърдечносъдови патологии, пише zdrave.to.

“Укрепването на имунната система чрез хранене може да допринесе много за предотвратяване на вредното въздействие на мръсния въздух върху тялото. Храните, обогатени с основни хранителни вещества, му помагат да се възстанови от пристъпи на грубо замърсяване, като прочиства системите си, особено дихателните пътища”, казват експертите от “Times Now”.

Ето някои съвети от специалистите за защита на тялото и белите дробове от излагането на мръсен въздух:

• Консумирайте цитрусови плодове

Те са богати на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали в тялото от замърсители във въздуха. Благодарение на комбинацията от витамин С, фолиева киселина и фосфор, те предотвратяват образуването на ракови клетки и подобряват притока на кръв, което е важно за добрата белодробна функция.

• Яжте ядки и семена

Тези храни са богати на витамин Е и омега мастни киселини, които повишават устойчивостта на организма към замърсяването на въздуха.

• Пийте сок от моркови

Пиенето на чаша морковен сок всеки ден е един от най-добрите естествени начини за предотвратяване на рака на белия дроб. Морковите са отличен източник на витамини А, В-6 и С - тяхното “сътрудничество” ефективно укрепва имунната функция.

• Пийте зелен чай

Богатата на антиоксиданти напитка може да помогне в борбата със симптоми, като възпалено гърло, секрети от носа и кашлица. Полезен е и за намаляване на дразненето на белите дробове, поддържа хидратацията на тялото и дихателните пътища чисти.

• Използвайте билки

Тулси, босилек, куркума, гила, копър са мощни репеленти срещу замърсяване - те могат да укрепят белите дробове и да подпомогнат пречистването им от вредни вещества. Експертите заявяват, че ежедневната консумация на смес от естествени билки е полезна за решаването на много здравословни проблеми, свързани със замърсяването на околната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Любов е, когато около теб има сто жени, а ти мислиш само за пет, шест...

Харесай Дунавмост във Фейсбук