Пет КОВИД вълни в България за две години пандемия

0
Имаше аплодисменти, сълзи от признателност и такива от загуба на лекар колега. Днес маските, показването на сертификати и дезинфекцията са неизменна част от живота
Имаше аплодисменти, сълзи от признателност и такива от загуба на лекар колега. Днес маските, показването на сертификати и дезинфекцията са неизменна част от живота Видео: NOVA

На 8 март 2020 г. беше регистриран първият случай

Точно преди две години, на 8 март 2020 г., у нас беше регистриран първият случай на коронавирус. Оттогава България премина през пет вълни на пандемията, като последната все още отшумява, припомня NOVA

8 март 2020 година COVID официално дойде и у нас, а първите открити случаи са в Габрово и Плевен. Дни по-късно, болестта стигна и до София. На д-р Даяна Ангелова, по това време дежурна в „Пирогов”, първа се пада тежката задача да лекува пациент, болен от невижданата досега зараза.

„Животът ни стана по-тъжен. През първата вълна беше по-скоро страхът от това, което ни очаква. Но във втората стана по-скоро непосилно за един човек да се справя с цялата отговорност. С много пациенти станах близка. Днес е 8 март и съм толкова щастлива, че има пациенти, които сещат се за нас”, обяснява д-р Ангелова.

Две години по-късно страната ни продължава да е в пандемия, но пациентите, настанени в COVID отделения в страната в момента, са под 3 000. За последното денонощие има голям брой починали пациенти с инфекцията - 91. 

Работата и днес не е по-лека, но е по-организирана, категорична е д-р Ангелова. Днес в нейното отделение пациентите отново са над 50. Със саможертвата медиците като нея се превърнаха в спасители още в началото на пандемията. 

Имаше аплодисменти, сълзи от признателност и такива от загуба на лекар колега. Днес маските, показването на сертификати и дезинфекцията са неизменна част от живота.

Коронавирусът ни промени като народ, категорични са експертите. „Тази противоречива информация и неяснота накара хората да започнат да се объркват в преценките, да не могат да направят дългосрочни планове. Други пък станаха прекалено агресивни - знаете колко се покачи домашното насилие. Изолацията ни прави още по-мнителни и недоверчиви”, обясни психологът Ани Владимирова.

Д-р Петър Калайджиев от болница „Царица Йоанна”, напук на безсънните нощи в COVID отделението, успял да съхрани и дори да увеличи семейството си. „През изминалите две години се ожених, има и прекрасна дъщеря. Наред с всичко негативно, с което трябваше да се справим, имаше време и за хубави емоции”, казва той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Само ще ви кажа:
    Путка ви майна! На вас и на измислената ви ПЛАНдемия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари