Пернишките мафиоти грабят като в екшън филм

0
Пернишките мафиоти грабят като в екшън филм

Обирите на банки, фирми, златарски ателиета са сред най-тежките престъпления в Перник след кървавата бандитска война за наркопазара и кражбите на луксозни автомобили. Още през 2007 година в града се заговори за организирана престъпна група, специализирана в крупни обири. За неин тартор бе обявен Валентин Кирилов-Пуйката. Най-крупният обир, за който бе обвинена неговата банда, беше на инкасото на "Техномаркет" на булевард "Европа" в София. На 28 февруари 2007 г. към 20,10 ч. въоръжена група напада джип "Чероки" и задига 526 000 лева. Заподозрени за наглия обир са Валентин Кирилов, Николай Мирчев от Перник и столичанинът Велизар Янакиев-Дългия. Пуйката изчезна и според криминалисти е бил зад граница. От парите и до ден днешен няма следа, а Пуйката се върна в България със самолет и се предаде на аерогарата, но доказателства за участието му в обира не бяха събрани.

И до днес, макар да подозират Валентин Кирилов и за наглото проникване през покрива в Столичната дирекция на полицията, откъдето бяха откраднати дознания, свързани с наглия грабеж на инкасото, отново доказателства не са събрани, съобщава struma.bg. "Пуйката е интелигентен крадец, изпипва нещата до най-дребните детайли. Преди да направи удар, той винаги проучва нещата, наблюдава обекта с дни, за да знае навиците на собствениците, проучва дали има охранителни системи и камери и къде се намират", обясниха криминалисти.

Според криминалисти Валентин Кирилов-Пуйката и Николай Мирчев са участвали в грабежи от каси и в Пернишко, сред които и на строителния хипермаркет "Мал Мук", откъдето задигнали 60 000 лв., като проникнали вътре през вентилационната система. Предвидливо преди това са елиминирали видеокамерата. При обира на клона на "Пиреос банк" до фирма "Стомана" в Перник пък се вмъкнали през прозорец на тоалетната, 4 часа рязали отвор в касата и задигнали 49 000 лв. Оставили на дъното й само 1000 лева. Още серия обири на каси се приписват същата година на бандата на Пуйката, когато са задигнати огнеупорна каса с 20 000 долара и 19 000 лв. от пункт за изкупуване на черни и цветни метали в Перник чрез разбиване входната врата, собственост на фирма “Унико 99” ЕООД.

Бандата на Пуйката се разследва и за задигнатите 162 000 лв. от Централната обогатителна фабрика в града. Парите за заплати на работниците бяха отмъкнати при въоръжен грабеж посред бял ден.

Тази година Пуйката беше обвинен, че е създал организирана престъпна група за грабежи и кражби на коли. В нея членували Славчо Мегиров-Магера от Пловдив и перничаните Росен Драгомиров-Синбад и Красимир Йорданов. Свързват бандата с обира на 200 000 лева от трезора на Първа инвестиционна банка в Кърджали на 19 февруари. Бандитите нахлули в банката маскирани и с автомати минути след 8 ч. сутринта, докато касиерката броела парите за дневния оборот, задигнали ги и изчезнали. Разследването срещу Пуйката по този случай продължава и до днес.

Един от най-наглите обири бе извършен през февруари 2012 г., когато около обяд в 13 ч. четирима маскирани и въоръжени с автомати нападнаха златарско ателие на централната улица "Търговска" в Перник и задигнаха 2 кг златни накити, натъпкаха ги в сак и избягаха. Първоначално неволните свидетели на обира предположили, че се снима поредният криминален филм в града. Два месеца по-късно има опит за обир на заложна къща в столичния квартал "Сухата река". Тартор на групата бе Върбан Асенов Борисов-Боксьора. Заедно него бяха задържани ефрейторът от Българската армия Иван Иванов, полицаят от I РУ - София Илиян Митов, Ангел Русев-Кулата, Иван Митов-Черния, Христо Мирчев и Димчо Димчев от София, и Денислав Митков-Малкия боксьор от Перник, общо за четири обира. Делото още не е приключило.

През почивните 10 и 11 ноември 2012 година бе обрано златарско ателие на улица "Отец Паисий" в Перник на метри от Съдебната палата, в което бе проникнато през шивашко ателие, което се намира на гърба му. Бандитите разбили и метална решетка, поломили всичко вътре, а през тоалетната са пробили дупка и са влезли в златарското ателие, собственост на Емилия Чаворска.

"От 1995 година сме на пазара, досега два пъти са ни разбивали, но кражба не е имало. Сега обирът е добре планиран и организиран. За съжаление, никой застраховател не застрахова злато, защото е рисково", заяви Чаворска малко след обира.

Крадците са разкачили окачения таван в златарското ателие и прекъснали охранителната система. Работили дълго време вътре, разрязали касата с шлайфер и откраднали около 1 килограм злато и един часовник. Общата стойност на обира бе за около 100 000 лева.

По-скоро атрактивни, отколкото резултатни са опитите за обири на два банкоавтомата в Перник. В началото на юли 2012 г. в квартал "Тева" беше взривен банкомат, монтиран в търговски обект. В резултат на бързата реакция на органите на реда пари не бяха откраднати. За престъплението бе посочен Мартин Георгиев-Меткето от квартал "Църква".

На 30 юли с.г. неизвестни разбиха клон на ДСК в квартал "Изток" в Перник и се опитаха да откраднат банкомат, който се е намирал до входната врата. Машината била вързана с метално въже и с помощта на микробус била издърпана от сградата на банката. Автопатрули на Второ Районно управление "Полиция" реагирали незабавно, което подплашило извършителите и те избягали с лек автомобил в неизвестна посока. Микробусът "Фолксваген Транспортер" е бил откраднат предната вечер от Перник. Криминалисти подозираха по-късно, че опитът за кражбата на банкомата е бил по-скоро репетиция за обира в София. Бандитите не са открити.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари