Пенсионери не могат да си вземат пенсиите

5
Само на 20 км от град Русе, а оставаш без пари заради липса на банкомат
Само на 20 км от град Русе, а оставаш без пари заради липса на банкомат Видео: БНТ

Само на 20 км от град Русе, а оставаш без пари заради липса на банкомат.

Така може да се опише ситуацията в селата Пиргово и Мечка, който през последните 10 години са били обслужвани от една машина, която преди 3 месеца банката просто обявила на сайта си, че прибира. Това разказа пред БНТ кметът на с. Пиргово - Стефан Барбуков.

Сигналът е показателен за всички пенсионери в ситуация на ограничени пътувания и извънредно положение заради коронавируса. Този месец пенсиите започват да се раздават на 7 април, съобщиха преди дни от социалното министерство.

Кметът на Пиргово разказа: Всички плащания вече са по банков път – заплати, помощи, пенсии. Има вече върнати хора, които са опитали да се изтеглят пари в Русе. Служителите на реда не смятат, че това е неотложна причина, каквато може да се посочи в декларацията за пътуване, изисквана от МВР.

"Тук 60% са възрастни хора. Аптеки и магазини вече записват на вересия по тефтерите."

Оказва се, че селото въпреки че е на 20 км от Русе, се обслужва само от два автобуса, тръгващи в 6:30 ч. и в 14 ч. от града. Ако се пътува с него – възрастните хора много чакат, обясни още кмета. Пенсионер от селото разказа, как за да пътува да си изтегли пари, трябва да отдели от очакваната пенсия от 200 лв - 5:1 за транзакцията, 2 за пътуването в посока. В същото време близките на възрастните хора, които досега са им помагали не могат да дойдат и да ги видят.

"Трудността е за всички, но най-зле е за възрастните хора, за който няма кой да се погрижи. Необходимо е да се обърне внимание", призова друга жителка на с. Пиргово, която разказа, че за да има средства, е молила нейни познати, които пътуват по работа да ѝ изтеглят пари от сметката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари