Пенсионери ли финансират тероризма в Сирия?

0
"Спонсорите" на войната губят много пари чрез тази схема
"Спонсорите" на войната губят много пари чрез тази схема

"Спонсорите" на войната губят много пари чрез тази схема

Терористични групировки, действащи в Ирак и Сирия са финансирани чрез сложни машинации свързани с пране на пари. Част от средствата, предназначени за бойците от радикалните организации в Близкия изток постъпват от автомобилни кражби и афери във Великобритания, пише The Independent.

Според една от схемите те се представяли като полицаи или банкови служители и информирали гражданите за това, че банковите им сметки се намират под една или друга заплаха. 

Престъпниците убеждавали жертвите да превеждат пари по сметки. Куриер от престъпните групировки отивал до дома на жертвата и взимал парите. Получените пари след това се изпращали в Сирия и Ирак под формата на малки суми, за да се избегнат проверки, пише БЛИЦ. 

Жертви на базираната в Лондон група станали жители на Девън, Корнуол, Дорсет, Кент и Бедфордшир. Част от тях били в доста напреднала възраст. Например, един от тях, на възраст 96 г. се лишил от десетки хиляди лири, които били изпратени за поддържане на тероризма в Сирия. Друга, 73-годишна британка, в резултат на подобен случай изгубила спестяванията си от 130 000 лири, съобщава изданието.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари