Пенсионер сам вдигна мост

38

Мост, по който да минават тежки камиони, построи сам пенсиониран миньор от рудоземското село Чепинци.

73-годишният Юсеин Мадански тествал моста с натоварен камион, който тежал 26 тона, пише 24 часа.

Две години го градих, наскоро го довърших. Сложих парапети, беседка направих, докарах и вода. Изградих и чешма, да е удобно и на мен, и на съседите - на всички”, казва дядо Юсеин.

Основите на моста е направил с огромни камъни от реката, които търкалял с години. В по-горната част е използвал и бордюри.

Помолих кмета на Рудозем да ми даде стари бордюри, които подменяха в центъра. Той даде разрешение и ги вградих в моста”, обяснява бай Юсеин. Той изчислява грубо, че е вкарал в градежите си към 200 тона строителни материали, около 10 000 лева лични средства и огромния си труд.

Пенсионерът е с 500 лева пенсия. Със съпругата му имат двама сина и две дъщери, 7 внука и един правнук.

Домът му се намира в махала Янева до река Яневска. Теренът обаче е под пътя и къщата си строил с пренасяне всичко на ръка. По-късно изобретил въжена линия, по която пускал материалите. До основите на моста под къщата на Мадански има обществена воденица. Бай Юсеин наградил стълбища и подходи сам, за да може да се свърже с моста. Двете подпорни стени на реката пък поддържа постоянно.

От едната страна е изградил около 22 метра подпорна стена от камъни, а от другата за трети път вдига стена от бетон, защото реката два пъти му отнасяла подпората.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари