Пенчо Милков: В Северна България е допуснат погром, Русе е невидим за управляващите

11
"Това е резултат на 30 години липса на целенасочена държавна политика", казва кметът на Русе
"Това е резултат на 30 години липса на целенасочена държавна политика", казва кметът на Русе Снимка: Фейсбук

Амбицията ми е да направим общинска полиция, с което опазването на реда и спокойствието на русенци да мине на друго ниво, казва кметът на дунавския град пред Епицентър.бг: 

- Г-н Милков, за първи път Русе отбеляза 143 години от Освобождението си от османско иго без шумни церемонии заради COVID-мерките. Така ли ще бъде честван и националният празник – 3 март?

- За жалост да, такива са мерките, наложени от здравното министерство. Миналата година Община Русе отбеляза 3 март грандиозно, по начин, който не беше виждан много години. Русенци още го споменават. Събрахме се хиляди хора навън и понесохме трибагреника в тържествено шествие. Но сега няма да можем да отбележим националния празник така. Надявам се 6 май – Денят на Русе, да ни даде възможност да реализираме чудесните идеи, които имаме за този празник.

- Това зависи и от ваксинационната кампания. Как върви тя в Русе?

- Общината до момента нямаше пряко участие в този процес. С това се занимава Регионалната здравна инспекция. Миналата седмица обаче бе наредено на всички кметове да създадат организация членовете на секционни избирателни комисии да имат възможност да бъдат ваксинирани. В понеделник проведохме консултации на парламентарно представените партии и коалиции за предстоящите избори на 4 април и бе поискано от тях да предоставят данните на членовете на секционните комисии, за да бъдат предадени в РЗИ.

- С какво бюджетът на Община Русе тази година е по-различен от миналогодишния?

- Бюджетът за 2021 година отразява новите ни политики. Община Русе работи активно да възстанови силата и независимостта си. Ежедневните ни задачи са свързани с подобряването на средата за живот. Рамката на бюджета за миналата година беше 135 млн. лв., а тазгодишната е 160 милиона, тоест имаме съществено увеличение. Поставяме амбициозни задачи на общинските предприятия „Комунални дейности“ и „Паркстрой“. Бих казал, че тези две „ръце“ на русенския кмет бяха отрязани, предприятията кретаха. В момента ги възстановяваме. Ще купуваме много машини и назначихме служители. Работи се непрекъснато и дори сега – в ледения студ на севера, „Паркстрой“ почистват лесопарк „Липник“, режат стари дървета и ги изнасят. А „Комунални дейности“ само за миналата седмица смениха над 230 живачни осветителни тела с икономични LED-лампи. Правим го без евросредства, със собствени сили, с нашите работници и това е повод за гордост. Няколко са приоритетите в новия бюджет, но основно засилването на способностите на Община Русе като субект - към това се стремим.

- Как се отразява COVID-кризата на икономиката на града? Има ли спад в бизнес инициативите?

- Тя е функция на икономиката на страната. Навсякъде има рязък спад на икономическата активност. Засега, макар и много трудно, успяваме да компенсираме загубите. Програмата ми за 2020 г. беше много амбициозна, но се наложи да се откажем от редица неща. Трябваше да купим тежка техника за комунални дейности например - не го направихме. Много благоустроявания в града, нови осветления, нови детски площадки и фитнес площадки не успяха да се реализират с избухването на пандемията. Поставили сме си за цел и обновяването на паметници на културата – Дома на дейците на културата и други, но в трудния момент трябваше да изпълним приоритетите и основните функции на общината. И го направихме.

- Какво ще изискват русенци от кандидатите за депутати?

-  Мога да кажа какво ще изисквам аз като гражданин и като кмет на града. Бил съм народен представител и съм свидетел колко решителна може да бъде подкрепата на едни народни представители, особено от управляващото мнозинство, за даден областен град. И сравнявайки Русе с други градове, мога да кажа, че техните депутати са успели да осигурят много повече помощ от правителството за различни проекти и идеи. Имам предвид не само европейско финансиране, където условията са много строги, получава се бавно и след това много често има финансови корекции. Говоря за постановления на Министерския съвет и за държавни разходи за пътища и магистрали, които като краен резултат вдигат цели региони на крака. Дисбалансът между Северна и Южна България може би се държи на слабата защита на нашите общини от народните представители от мнозинството. Така че се надявам следващите да са много активни и да обърнат погледа на правителството, независимо от коя партия е, към Севера и, разбира се, към северната столица на България – Русе.

- Сега държавата мащеха ли е за дунавския град?

- Ако трябва да използвам по-мека дума, ще го нарека „недовиждане“. Русе е уникален и стратегически важен град за България. И ако видите наистина диспропорциите в демографско и икономическо отношение, ангажираността към икономическото развитие, в Северна България е допуснат погром. И това е резултат на 30 години липса на целенасочена държавна политика. Южна България е осезателно по-развита.

- Какви са мечтите Ви за тази година за град Русе?

- Да реализирам мащабната капиталова програма, която сме планирали. От 11 млн. лв. ние увеличаваме капиталовия бюджет на над 15 милиона. Това е значително увеличение за мащабите на Русе. В един етап, в който все още няма европейско финансиране преди новия програмен период 2021-2027, бих искал с наши сили и средства да благоустроим града, кварталите, градинките между блоковете. Целта ни е да повишим и сигурността в града ни, вече изградихме единен център за видеонаблюдение, като събрахме стотици камери на едно място за 24-часово наблюдение. Тази година амбицията ми е да направим и общинска полиция, с което опазването на реда и спокойствието на русенци да мине на друго ниво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари