Пенчо Милков: Ужасът на войната не бива да бъде забравен!

0

В Русе отбелязаха 80-годишината от спасяването на българските евреи

С церемония по полагане на цветя и прожекция на тематични филми Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Русе с председател Панайот Тотев отбеляза 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

Филмът на Милотин Бараков „Голяма история на малките истории“ представи моменти от антисемитската политика по време на Втората световна война.

Спасяването на нашите съграждани евреи е апотеоз на народното обединение, не и без подкрепата на общественици и народни представители. Това е преди всичко общобългарска кауза, на целия ни народ. Трябва да помним историята и да не забравяме, че освен спасените близо 50 хиляди в България, хиляди евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пиротско губят живота си. Ужасът на войната не бива да бъде забравен“, отбеляза кметът Пенчо Милков, цитиран от пресцентъра на Община Русе.

На събитието присъстваха още представители на Областна администрация - Русе и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, който подчерта, че е особено важно историческата памет да се съхранява, за да достигне истината за събитията до младите поколения.

Цветя пред паметната плоча на загиналите евреи поднесоха официалните лица и русенци. По-късно бе прожектиран и филм, съдържащ разкази на преминали през нацистките концлагери.

България е една от малкото европейски страни, която успява да спаси от депортиране евреите, живеещи по нашите земи. На 10 март 1943 година Българската православна църква, в лицето на софийския митрополит Стефан и пловдивския митрополит Кирил предотвратяват депортацията на стотици евреи от Пловдив. В същото време заместник-председателят на Народното събрание Димитър Пешев и 43–ма народни представители разкриват тайната спогодба между България и Третия райх за депортиране на десетки хиляди евреи и осуетяват плановете на нацистка Германия.

Голяма заслуга за този акт имат и четирима българи от Кюстендил – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев.

В Израел те са признати от мемориала Яд Вашем като „Праведници на света“ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски произход, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    10
    Спомени
    А ужасът от убийствата на комунистите след девети септември трябва ли да бъде забравен? А делата на твоя дедко?
  • 3
    9
    SS TOTENKOPF
    AБЕ,НАСЛЕДНИКО НА ДЪРТИ КОМУНИСТИ И САМ КОМУНЯГА ,ЕВРЕИТЕ БЪЛГАРСКИ СА СПАСЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ "ФАШИСТКИ" НАРОД ПРЕЗ "ФАШИСТКОТО" ТРЕТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО И "ФАШИСТКИТЕ" МУ ИНСТИТУЦИИ И ДЪРЖАВА! ТИ И ДЕДИТЕ ТИ ИМАТЕ ОБЩО ТОЧНО С ОБРАТНОТО,С ДРУГОТО- СЪС СЪСИПАЦИЯТА ИМ,ИЗБИТИ ХИЛЯДИ В СССР,А И В НРБ ,НАРЕД С БЪЛГАРИ,ТУРЦИ,АРМЕНЦИ И ДРУГИ !!! ПЕНЧО,ГОТВИ СЕ,ЧЕ АЛЬОША ИЗРОДСКИ ЩЕ ВДИГА ГЪЛЪБИТЕ ОТ РУСЕ,ТИЯ ЧЕРВЕНИ СРАМНИ И ПОЗОРНИ СИМОЛИ НА НАЦ.ПАДЕНИЕ И НА ЗАРОБВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ЗА БЛИЗО ПОЛОВИН ВЕК В КОМУНЯШКИЯ ДИВАШКИ КОНЦЛАГЕР!! ГОТВИ ЧУКА И КИРКАТА, ТЪПАНАР..ЩЕ ИМА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН ЛЕНИНСКИ СЪБОТНИК,А ТИ ЩЕ ВОДИШ БРИГАДАТА ЗА АЛЬОШАТА !!
  • -3
    8
    хаха
    абе много джафкате срещу противниците на Путлеровия режим и най-вече се опитвате да се самоубедите, че са "страхливи". На събитието в подкрепа на Украйна имаше доста хора, развяваха се украински и български знамена. Не видях някой да го е страх. Обаааче, не видях нито 1 смел русофил да дойде да размаха руското знаме :D Защо не дойдохте да покажете колко сте безстрашни бе, а?! Страх ви беше от майките с деца ли? На следващото такова събитие ви очакваме, да покажете, че ви има и сте силни и в реалния свят. За момента виждаме само разни пенсионери с памперси да размахват руски и съветски знамена в подкрепа на Путлер, милеейки за времената когато им е ставала оная работа :D
  • 9
    7
    мм
    Пенчо тя войната че ужасно нещо спор няма но ти откакто си кмет сме по зле от Киев разбит център разбити улици застаряващо население стопяващ се град !Та вземи се замисли за нашият град че хората както са във война по бързо се възстановяват и ние пропадаме
  • 2
    6
    Видимата разлика
    Абе русофилистици, страхотен изказ и култура имате бе! :D Истински наследници на едновремешните "червени" партизани. Утайката на целия народ отпреди 100 години е оставила още по-кафява утайка след себе си. Ама сега я няма червената армия да ви даде сладки държавни службички, че да можете да избивате комплексите и да издевателствате над сънародниците си. Няма я и ДС където да пускате доноси от завист срещу приятелите си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари