Пенчо Милков предлага увеличение на данъците върху недвижимите имоти

6
Предложението за увеличение на данъка се мотивира с необходимостта от балансиране на бюджета на Община Русе
Предложението за увеличение на данъка се мотивира с необходимостта от балансиране на бюджета на Община Русе

Предложението за увеличение на данъка се мотивира с необходимостта от балансиране на бюджета на Община Русе

Кметът на Русе Пенчо Милков предложи на Общинския съвет да приеме наредба за изменение и допълнение на Наредба №20 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе. С предложените промени се предлага увеличение на данъците върху недвижимите имоти и придобиването на имущество.

Предложението за увеличение на данъка върху недвижимите имоти от 2 на 3 промила се мотивира с необходимостта от балансиране на бюджета на Община Русе. По данни от дирекция МДТ на Общинска администрация облогът за 2023 г. е 8 429 308 лв., а при определяне данъка на 3 промила облогът би достигнал 12 230 000 лв.

Що се отнася до данъка при придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин, предлага се ставката за възмездно придобиване да се увеличи от 2,2 на 2,7 на сто. Това се мотивира с факта, че общините, позиционирани от законодателя в I 1 група, са определили размера на данъка при придобиване на имущество по възмезден начин от 2,8 до 3 на сто. За Столична община и общините Варна, Бургас и Пловдив размерът на ДВПИ е 3 на сто.

С предложението за увеличение на данъка при придобиване на имущество по възмезден начин от 2,2 на 2,7 на сто Община Русе ще се доближи до големите общини.

В допълнение към предложенията за увеличение на данъците, кметът на Русе предлага да отпадне предвидената отстъпка от 5 процента на платилите изцяло задълженията си за такса битови отпадъци до 30 април. Това се мотивира с отлаганата с години нова методика за определяне на ТБО, която доведе до дефицит в план-сметката за годината.

Предложените промени може да влязат в сила от 1 януари 2024 г.

Окончателното решение за приемането на предложените промени ще бъде взето от Общинския съвет на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    90
    Salomon
    Толкова бездарен и крадлив идиот никога не е управлявал Русе. Сега ние трябва да плащаме неговите кражби и похождения а Нунев и Даков ще продължават да получават общински поръчки от този негодник.
  • -4
    89
    Някои
    Тоя педал да се хване под ръка с Кирчо и Кокорчо и колкото е възможно по далеч от България
  • 2
    88
    Ceko
    Тъпо.Предложи увеличение на заплатите.
  • -2
    87
    Улигофрени
    Този е позор за градът. Градът затъва заради хора като него.
  • 2
    86
    Светла Кърчева
    Какво ще ни предложите срещу вдигнатият данък??? Чист въздух? Русенци искат да дишат,а не завишаване на данъци, които не опоменахте в предизборната кампания! Най-вероятно ще последва и вдигане на заплатите в Общината...Въздухът е най-спешен!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари