Пенчо Милков обсъди проблемите на шивашкия бранш с една от големите фирми в региона

0
„Задържането на служителите и хората в града не е единствено въпрос на заплащане“, категоричен бе кметът
„Задържането на служителите и хората в града не е единствено въпрос на заплащане“, категоричен бе кметът Снимка: Община Русе

Обсъдени бяха предизвикателствата пред бранша и възможностите за кандидатстване за финансиране през следващия програмен период

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и зам.-кметът Златомира Стефанова проведоха работна среща с д-р Ахим Байерл и инж. Калинка Кирова от ръководството на БТБ България АД. Те се запознаха с основните предизвикателства пред модния бранш в Русе, сред които е липсата на млади и квалифицирани кадри. 

„Във фирмата едва 50% от служителите ни са шивачи, всички останали се занимават с креативни дейности като технолози, моделиери, дизайнери и други“, сподели д-р Байерл.

Той разказа за възможностите за внос на работна ръка от други страни, включително представители на българската диаспора отвъд родината, и подчерта, че в това отношение режимът в Румъния е много по-облекчен.

„Задържането на служителите и хората в града не е единствено въпрос на заплащане“, категоричен бе кметът.

Той заяви, че за да не напускат младите русенци родния си град, е необходимо да се положат усилия от страна на работодателите и едновременно с това местната власт работи активно за подобряването на материалната и духовната среда.

На срещата се дискутираха и възможностите за получаване на финансиране във връзка със старта на новия програмен период. Кметът разясни, че в него приоритет ще бъдат регистрираните субекти по Закона за индустриалните зони. Той призова предприятията в Западна и Източна промишлена зона на Русе да се обединят, за да кандидатстват за финансиране за подобряване на инфраструктурата около цеховете си, тъй като на общините не се позволява да правят подобни разходи.

Общинското ръководство припомни, че Областният информационен център ще продължава да действа и през следващите 2 години и негова основна цел е да информира своевременно предприятията за възможностите за кандидатстване по програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове, за отворените процедури  и условията, на които те и проектите им трябва да отговарят.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    до 3
    Че готино парче е, защо да не я заплоди и нея?
  • 4
    3
    Симо
    Ама каква визия има замкметицата! Виж Пенчо само от това разбира !
  • -3
    2
    Технолог
    Ако продължаваме да мислим ,че ще спасим бранша с евро средства и програми го обричаме . Проблема е че няма нови кадри , млади с висока производителност. Сегашните служители са много кадърни ,но след 50 г. възраст производителността спада. От там и заплатите са ниски. Професионалното обучение го няма . Образованието е бизнес . Не може да очакваш кадри с професионално образование за 2 години . Трябва да се върне програмата в която се учи още от 7-8 клас .
  • 12
    1
    русенец
    Д-р Ахим защо не си внася хора от Германия? Там също имат шивачи и всякакви други, а и са му от собствената диаспора. Или да не задавам тъпи въпроси.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари