Пенчо Милков: Компостерите ще помогнат да не даваме милиони на държавата

1
Ако догодина бюджетът на общината позволява, ще се закупят компостери и за къщите в Русе
Ако догодина бюджетът на общината позволява, ще се закупят компостери и за къщите в Русе Видео: Русе Медиа

Въвеждането на компостерите има пряк ефект, тъй като семействата ще могат да събират своите зелени отпадъци и да не ги изхвърлят в общите съдове. Община Русе плаща огромни отчисления на държавата за отпадъците, които депонираме на депото. С тези компостери се опитваме да покажем на хората, че оставяйки зелената маса в двора за компостиране и след няколко месеца да си я използват, ще помогнат на всички ни да не даваме такива милиони на държавата всяка година. Тази година даваме 4,5 млн. за отчисления за отпадъци“.

Това заяви кметът на Русе Пенчо Милков, който заедно със заместника си Димитър Недев присъства на раздаването на съдовете в село Сандрово, научаваме от Русе Медиа.

Общината днес и утре ще раздаде близо 370 компостера, които са само за битови цели с вместимост малко под 700 литра. Съдовете са закупени от местната администрация за сумата от 25 000 лв. и се предоставят безвъзмездно за ползване срещу предварително направена заявка във всички малки населени места.

Кметът обяви, че това е част от поредицата мерки, които общината ще предприеме, за да намали отчисленията за отпадъци. Ще се работи и в посока на сепарирането на отпадъци чрез изградената преди време инсталация, която по думите му не работи с нужния капацитет.

„Имаме 63 000 тона битови отпадъци годишно, а са сепарирани 800 тона – това е договорът , който заварих. След разговори постигнахме сепараторът да работи на две смени, за да може русенските отпадъци да се сепарират и минимално количество от тях да отиват на депото, защото това е изключително скъпо начинание. Давайки парите директно в сметката на държавата, ние сме обречени да не ги изхарчим за гражданите ни“, заяви още Пенчо Милков.

Жителите на село Сандрово, които бяха сред първите, получили компостери, са доволни. Те ще събират в тях окосената зеленина заедно с хранителни отпадъци, а получената тор ще използват за дворове и градини. Това ще се отрази добре и на чистотата в селото.

Растителните отпадъци винаги са били проблем, трупаха ги отстрани до контейнерите в насипно състояние. Тъй като от „Чистота“ не могат да ги вземат извън контейнера, работниците на кметството отиват с лопати, с метли да метат и да ги събират“, каза кметът на Сандрово Георги Пейков.

Ако догодина бюджетът на общината позволява, ще се закупят компостери и за къщите в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари