Пеевски, Гайтански, Домусчиев и това, което ги свързва

0
Как държавната банка финансира щедро близки до властта едри бизнесмени. Нито една институция обаче досега не беше реагирала
Как държавната банка финансира щедро близки до властта едри бизнесмени. Нито една институция обаче досега не беше реагирала Снимка: БГНЕС / Архив

Фирми на някои от най-големите бизнесмени в България са получили огромни кредити от държавна банка, която трябва да подкрепя малкия и средния бизнес

 Това противоречи на идеята, с която е създадена Българската банка за развитие (ББР) и провокира новия министър на икономиката Кирил Петков да започне проверка, пише Генка Шикерова в Свободна Европа. 

Не става дума просто за големи бизнесмени, а за популярни фигури, които имат близки отношения с политици. Става дума за Делян Пеевски, Румен Гайтански - Вълка и братята Кирил и Георги Домусчиеви. Първият беше депутат от ДПС, вторият е свързван с почетния председател на движението Ахмед Доган, а Кирил Домусчиев не криеше близките си отношения с бившия премиер Бойко Борисов.

В следващите редове описваме кои са тези фирми, какви са известните им връзки с политически фигури и какво предстои в тази история.

Как започна всичко

С първото си телевизионно интервю служебният министър Кирил Петков върна темата за управлението на Българската банка за развитие (ББР) в дневния ред на новините.

Осем фирми са получили кредити за общо близо 1 милиард лева от държавната банка, която има за цел да финансира малки и средни бизнеси, съобщи министърът. Насоченият ресурс към тези осем фирми обаче съвсем не е малък. Фирмите също съвсем не са малки.

Новината за тази практика на ББР не идва от нищото. В последните години седмичникът "Капитал" публикува серия от разследвания, които разкриват точно това - как държавната банка финансира щедро близки до властта едри бизнесмени. Нито една институция обаче досега не беше реагирала.

В понеделник Министерството на икономиката публикува имената на фирмите и размера на средствата, които са им е отпуснати.

С кредити за над 140 милиона лева са финансирани дружествата „Слънчев ден“„Благоевград БТ“ и „Роудуей кънстракшън“. Следващата група са компании със заеми за над 115 милиона лева. Това са „Маркет инвестмънт“ и „Интернешънъл инвестмънтс“„Параходство БМФ“„Транспект“ и „Инса Ойл“ са в третата група със заеми от по над 60 милиона лева.

Кръгът "Пеевски"

Няколко от фирмите са от обкръжението на Делян Пеевски. Той самият не беше открит за коментар. Депутатът от ДПС Йордан Цонев отрече пред Нова телевизия Пеевски да има кредити от ББР.

  • "Слънчев ден" АД

Дружеството "Слънчев ден" АД е собственост на фирмата “Съни тур”, притежавана от Ангел Палийски. До 2019 г. компанията е собственост на бившия член на ръководството на БСП и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.

За това кой е Палийски, извън сухата фактология на Търговския регистър, свидетелства едно обръщение на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев към феновете на “Ботев-Пловдив”. През 2019 г. той нарича Палийски "истинският собственик на отбора" и “сламен човек на Пеевски”. По това време официално собственик на футболния клуб е Георги Самуилов, за когото ще стане дума след малко.

В изявлението през 2019 г. Цветан Василев казва, че “Палийски преживява истински икономически „разцвет”. През миналата и тази година, той „придоби” "Слънчев ден" на Георги Гергов, а след това и хотел "Ястребец" на Боровец. По скромни оценки инвестицията е за над 100 милиона лева, естествено осигурени от Държавната Пеевски Банка, т.е. ББР”.

  • "Благоевград- БТ"

Основен акционер в "Благоевград- БТ" АД e “Булгартабак-холдинг”. Управител на холдинга е Владимир Жеков. През 2019 г. почти всички работници във фабриката в Благоевград бяха съкратени.

В публичното пространство контролът върху “Булгартабак-холдинг” също се свързва с името на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Но това не е видно в момента в регистрите.

Името му излиза на светло сред собствениците на тютюневия холдинг за кратко през 2015 г., но година по-късно в изявление до медиите Пеевски казва, че заради опитите за “умишлено дискредитиране" на "Булгартабак" чрез използване на името му не може да допусне “негативната кампания да засегне над сто хиляди производители на тютюн, чийто поминък зависи в голяма степен от дейността на "Булгартабак".

"Имайки предвид това, заявявам, че излизам от акционерната собственост на "Булгартабак", като дружеството акционер, чийто мажоритарен собственик съм, продавам дяловото си участие”, каза тогава Пеевски.

  • "Маркет инвестмънт"

"Маркет инвестмънт" АД е дружеството, което стои зад веригата хипермаркети за битова техника "Техномаркет". Управител на фирмата е Борис Захариев, чието име се преплита с това на Пеевски в различни компании. “Маркет Инвестмънт” и “Булгартабак Холдинг” са собственици на “Техномаркет България” до 2019 г.

  • "Интернешънъл инвестмънтс"

"Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД е собственост на “Ийст Уест Пропъртийс”, което се занимава с консултантски услуги в сферата на инвестициите, пазара на недвижими имоти в страната и чужбина и управление на собствеността. Дружеството е регистрирано през април 2019 г. и няма публикуван отчет.

Вълка

През 2018 г. бизнесменът Румен Гайтански - Вълка регистрира обща фирма с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Днес "Уотър-Витал" вече има друг собственик.

  • "Роудуей кънстракшън"

"Роудуей кънстракшън" АД е регистрирана в края на 2018 г. със седалище в село Груево, община Момчилград. В момента собственици на фирмата са Иван Георгиев и фирмата “Каменни фракции”.

Иван Георгиев е адвокат, който според публикации на "Капитал", обслужва всички вписвания по фирми на Румен Гайтански в Търговския регистър. През годините се е появявал и в бордовете на негови компании.

Последният отчет на "Роудуей кънстракшън", публикуван в Търговския регистър, показва загуба от 3,4 млн. лв за 2019 г.

От 2020 г. "Роудуей кънстракшън" e собственик на “Пътстройинженеринг”, притежавана до онзи момент от Румен Гайтански. Сделката за покупко-продажба се е случила именно със заема от ББР, пише "Капитал".

И още близки връзки

Останалите получатели на най-големите кредити от ББР също не са случайни.

  • "Транспект"

Собственици на "Транспект" АД са Георги Атанасов и Стоян Динев. Фирмата е основен собственик на “Юнион Ивкони” и “Груп Плюс”. През годините в управата на "Юнион Ивкони" имаше депутат от ГЕРБ, а в една от дъщерните фирми участваше син на депутат от ДПС.

  • "Параходство БМФ"

"Параходство БМФ" АД е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те не са крили близките си отношения с бившия премиер Бойко Борисов, а Кирил Домусчиев е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която участва заедно с правителството в т.нар. тристранен съвет.

  • "Инса Ойл" ЕООД

Фирмата е собственост на Георги Самуилов. Преди месец бивш служител на фирмата се оказа новия собственик на имоти на Пеевски, сред които и хотел "Берлин", където се предполага, че живееше дългогодишният депутат от ДПС.

Какво е правила БНБ

Размерът на раздадените кредити, насочването на голяма част от ресурса на ББР към осем компании и въпросите, свързани с обезпечението на заемите, върна спомените от кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Дейността на банките се наблюдава от БНБ.

“Последната завършена надзорна инспекция на място в ББР е 2017 г.”, казаха за Свободна Европа от БНБ. През втората половина на 2019 г. e започнала друга инспекция на място, която през 2020 г. е спряна поради епидемията от COVID-19 и ограниченията за работа на място.

“Тази проверка е възобновена през 2021 г. и е в процес на приключване”, допълниха от централната банка.

Управлението на кредитния процес по отношение на конкретни експозиции и условията по тях, както и изпълнението на устава на банката, са отговорност на мениджмънта и акционерите. Допълнителното изискване за базов собствен капитал отразява оценката на БНБ за бизнес модела, начина на управление и натрупването на рискове, специфични за кредитната институция”, се казва още в отговора на БНБ до Свободна Европа.

В неделя министърът на икономиката Кирил Петков каза, че ще назначи проверка в ББР. Проверяващият екип влезе в банката във вторник.

“Задачата ми е да установя дали банката изпълнява функцията си като банка за развитие, а не дали е ликвидна”, каза за Свободна Европа Петков. Очакванията са проверката да приключи до две седмици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари