Педагози от Русе посетиха румънско училище за обмяна на опит

0
Русенските гости са присъствали на два урока
Русенските гости са присъствали на два урока Снимка: отец Кирил Синев

Педагози от Русе се запознаха нагледно как протичат часовете по религия в едно румънско училище.

Група директори и преподаватели посетиха община Кирнодж за обмяна на опит, водени от началника на Регионалното управление по образование в Русе Росица Георгиева и с благословението на Русенския митрополит Наум, предаде Русе Медиа.

Русенските гости са присъствали на два урока, разказва представителят на Русенската митрополия отец Кирил Синев, който бе и в ролята на преводач от румънски език. Първият урок е бил с третокласници и е бил воден от протойерей Адриан Постоля, председател на храм „Св. Николай“ в Кирнодж. Занятията са започнали с молитвата „Отче наш“, а темата на урока е била за Възкресение Христово. Децата първо са прочели и коментирали текста от учебника по религия за Възкресението, след което са се запознали с евангелския текст от Библията по темата.

По време на урока е бил показан видеоматериал за Христовото Възкресение, подходящ за деца, направен от Архиепископията в Яш. Разделени на 4 групи, учениците са теглили въпроси по темата, на които са отговаряли след съвещание в групата. Урокът е продължил с попълване на кръстословица с въпроси върху Възкресение Христово, а за домашна работа третокласниците са получили текст с липсващи думи, които да попълнят, както и да оцветят кошница с яйца.

За финал на урока те са изпели тропара на Пасха – „Христос воскресе“, а отец-инспекторът по религия е изпял на учениците първата строфа от Опело Христово, което се пее на Велики петък. Членовете на българската делегация са изпълнили същия тропар, но на църковнославянски.

Вторият урок е бил в пети клас и е бил на тема „Помощта, оказана на ближните“. Учениците, облечени в народни носии, са изслушали притчата за милостивия самарянин, онагледена с картини. След като им е било обяснено какво означава „нашият ближен“, те са чели евангелския текст от Библията, който се чете на неделя Месопустна – за Страшния Христов съд. На специално пано са изброили писмено делата на телесната и на духовната милост, като срещу всяка от изброените думи са нарисували подходяща рисунка. Отделно на екран е била показана картина, на която Христос тропа на врата без ключалка – нашето сърце, очаквайки да Му отворим. Прожектирани са били и икони на светци с голям принос към ближните: св. цар Борис-Михаил Покръстител, св. патриарх Евтимий Търновски, св. Димитрий Басарбовски, св. Филотея Търновска. Урокът е завършил с изпяване на „Достойно ест“.

По време на визитата русенската делегация е имала още интересни срещи, като е постигната договорка съвместните инициативи да продължат. Любопитна е и статистиката за обучението по религия в Румъния. През миналата учебна година предметът е бил преподаван от 6384 учители, от които 4384 са титуляри, 1309 са духовници, 4935 цивилни- богослови. В окръжните училищни инспекторати работят 42 инспектори /експерти/ по религия, като 40 от тях са богослови. За подобряване на преподаването на предмета през 2018 г. са сключени 5185 партньорства между енории и училища за училищна и извънучилищна дейност.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари