Павилионите около болница „Свети Иван Рилски” са незаконни. И какво от това?

0
Отново не са посочени виновниците за трагедията с убитото от ток дете в София
Отново не са посочени виновниците за трагедията с убитото от ток дете в София Видео: БНТ

Има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски”

 За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Напълно незаконни са и обектите в двора на болницата. Това показва проверката на Столична община, която беше наредена след инцидента, при който 16-годишно дете почина от токов удар на тротоара.

„Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат разкрити. Да бъдат разкрити конкретните отговорници, чиито действия или бездействия доведоха до смъртта на едно невинно дете“, обяви в началото на брифинга кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Конкретно кабелът, за който се смята, че е причина за трагедията, води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия", съобщи Фандъкова.

И в трите преместваеми обекта на тротоара са открити пропуски и нарушения. Нарушения има при другите два павилиона, които са на територията на болницата. Нито един от тях няма удостоверение за въвеждане в експлоатация, съобщи още кметът на София.

По думите на Йорданка Фандъкова договорът с ЧЕЗ е сключен на базата на хвърчаща бележка от 2011 г. На базата на нея се сключва договор за присъединяване. В договора се казва, че за да се подаде напрежение, следва да има няколко документа, обясни тя.

Този обект е захранен и е пусна ел. енергия без обектът да е въведен в експлоатация, потвърди и главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

Общински строителен контрол е издал предписание за незабавно премахване на обектите, стана ясно още на брифинга.

"През 2019 г. на същото място при реконструкция на светофарната уредба са били отстранени незаконни кабели, които са водели към същия тип обекти в района", съобщи Димитър Петров – директор на дирекция ''Управление и анализ на трафика".

Регламентирано шахтите се проверяват два пъти в годината, уточни той.

Йорданка Фандъкова информира, че се обсъжда идея за изграждане на система от датчици и при нерегламентирано отваряне на шахти да се реагира веднага. Целта е да се започне с 4000 шахта, а намерението е екипите да реагират до 24 часа при отваряне.

Токов удар уби дете на тротоар на бул. "Иван Гешов" в неделя. 16-годишното момче стъпило върху шахта, по която тече ток. Шахтата е на тротоар след пешеходна пътека, която води към няколко болници на столичния булевард "Иван Гешов". През нея постоянно минават пешеходци.

След инцидента бяха назначение множество проверки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари