Патриарх Неофит се възстановява

0
Ловчанският митрополит Гавриил: Надяваме, че през следващата седмица ще бъде изписан от болницата
Ловчанският митрополит Гавриил: Надяваме, че през следващата седмица ще бъде изписан от болницата

Ловчанският митрополит Гавриил: Надяваме, че през следващата седмица ще бъде изписан от болницата

"Говорих вчера със Светия синод, Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е преминал успешно през операцията след счупване на горната част на лявата бедрена кост. Патриархът се възстановява и се надяваме, че през следващата седмица ще бъде изписан от болницата", каза за БТА днес Ловчанският митрополит Гавриил.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше опериран успешно на 11 май в УМБАЛ "Софиямед" след счупване на горната част на лявата бедрена кост. Това съобщиха тогава от лечебното заведение.

Канцеларията на Светия синод съобщи, че на 10 май Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е претърпял инцидент в патриаршеския дом в Софийската митрополия, в резултат на което е хоспитализиран в УМБАЛ "Софиямед".

"При направените изследвания е установено счупване на горната част на лявата бедрена кост. След необходима подготовка ще последва медицинска интервенция. Светейшият патриарх е в стабилно състояние и се моли за чедата на Родната ни Православна църква. Призоваваме клира и верния боголюбив народ да се молят за бързото възстановяване на Негово Светейшество, както и да приемат за достоверна информацията, обявена единствено от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия", се казва в съобщението на Българската патриаршия от 10 май.

"Негово Светейшество патриарх Неофит започва да прави и упражнения за раздвижване, ще има възстановителни и рехабилитационни процедури за неговото възстановяване", обясни днес за БТА Ловчанският митрополит Гавриил. Той подчерта, че "след операцията, новините за здравословното състояние на патриарх Неофит са добри".

Българският патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров.

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит беше избран за български патриарх и Софийски митрополит. Преди това той беше Доростоло-червенски и Русенски митрополит.

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия още не е получил решението на Вселенската патриаршия за Православната църква на Република Северна Македония

Сложно е да се коментира решението на Вселенската патриаршия за Православната църква на Република Северна Македония, защото нещата не са много ясни и Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия още не е получил това решение, каза за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

Вселенската патриаршия е признала Православната църква на Република Северна Македония под името Охридска, съобщи Патриаршията на интернет страницата си на 9 май. Това е станало с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей.

В решението на Вселенската патриаршия се казва, че "Светият синод, свикан днес, понеделник, 9 май 2022 г., под председателството на Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, обсъди подробно църковния въпрос на Скопие и прецени окончателно подадените искания до Майката Църква, имайки предвид и многократните призиви на Държавата Северна Македония и реши както следва: Приема в общение йерархията, дейното духовенство и нейния народ под ръководството на архиепископ Стефан на тази църква, изцелявайки раната на схизмата и поливайки с масло и вино раната на православните братя. С тази цел издава съответен патриаршески и синодален праксис. Остава Пресветата църква на Сърбия да уредят с църквата на Северна Македония административните въпроси в рамките на светоканоничния ред и църковните традиции".

По въпроса за решението на Вселенската патриаршия би трябвало да има заседание на Светия синод на БПЦ-БП, но то ще се съобрази със здравословното състояние на патриарх Неофит, каза митролопит Гавриил. "Вчера говорих със секретариата на Светия синод и още не е получен точният текст на решението. Той трябва да се получи и да се преведе, и тогава по-точно можем да коментираме и да вземем отношение", обясни Ловчанският митрополит.

"Църквите се равни, а Вселенската църква е първа между равни и автокефалия може да даде Църква Майка на дадена църква, която е към нея. От 20-те години на миналия век Македонската църква е под юрисдикцията на Сръбската православна църква и ние очаквахме Сръбската православна църква да ѝ даде автокефалия. По каноните, те по принцип имат право да дадат автокефалия, но и трябва да видим какво е решението на Вселенската патриаршия за Православната църква на Република Северна Македония, след като бъде преведено", каза за БТА митрополит Гавриил.

Той обясни, че Църквата Майка е тази, която има право да свали схизма, ако е наложена на някоя църква, и да даде автокефалия. Това може да го направи и Всеправославен събор, добави Ловчанският митрополит Гавриил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари