Защо първото българско застрахователно дружество "България" се руши пред очите на русенци?

0
Сградата на "Александровска 30" е типичен пример за бюрократичен лабиринт и безсилие
Сградата на "Александровска 30" е типичен пример за бюрократичен лабиринт и безсилие

Всичко, което си струва да се види в Русе е старинно – от римската крепост "Ексадинта приста" до скалните църкви, средновековния град, архитектурните шедьоври от края на 19 и началото на 20 век.

Описанията за неокласицизъм са елементи на барок, готика, ренесанс, сесион, ампир и други могат да бъдат обобщени с бюрократичния език: „274 сгради са недвижими паметници на културата“.

В същия стил това, което се случва със сградата на "Александровска 30" е типичен пример за бюрократичен лабиринт и безсилие. Става дума за първото българско застрахователно дружество "България".

Марияна Димитрова, специалист в Регионалния музей и изключителен познавач на архитектурната история на Русе, информира БНР.

"Точно тук в Русе възниква първото  застрахователно дружество. Това става 1891 година и тук в България, на наша територия, се разпореждат румънските застрахователни дружества, и най вече дружество "Дачия". Така че местният елит най-накрая е прозрял необходимостта от създаване на българско застрахователно дружество. Това нещо е предшествано обаче от създаването на Търговско-индустриалната камара.

Търговско индустприалната камара в Русе има превъзходна сграда, която е съхранена. Днес в нея се намира Регионалната библиотека. Преди 125 години едрият капитал на страната, основно съсредоточен в Русе, създава застрахователното дружество "България" и възлага на известния възпитаник на университета в Карлсруе Едуард  Винтер да направи проект на сграда по главната търговска улица на града. Получава се шедьовър.

След тези вдъхновяващи и романтични времена на възход, следват войните и победата на социалистическата революция. Сградата е национализирана и там се помещава окръжното управление на МВР. След като от ведомството правят нова сграда, старата започва да се руши.

Много трудно общината може да направи нещо и въпреки всичко правим", каза главният архитект на Русе Живка Бочуковлска.

Тя сподели още, че "общината няма законово основание да се намеси, тъй като сградата има собственици, състоянието и е лошо, а архитектурната стойност - голяма. Много трудно се прави реконструкция на такава сграда. Следва да се промени законодателството и да има закон ползването за такива ценни архитектурни паметници", смята Бочуковлска.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари