Първият медицински хеликоптер се очаква да кацне днес в София

1
След самостоятелен полет от Италия до България машината временно ще бъде на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище
След самостоятелен полет от Италия до България машината временно ще бъде на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище

След самостоятелен полет от Италия до България машината временно ще бъде на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище

Първият медицински хеликоптер, част от новоизграждащата се система за спешна помощ по въздух (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) се очаква да кацне днес в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

След самостоятелен полет от Италия до България машината временно ще бъде на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище.

Хеликоптерът ще бъде официално представен на 2 февруари в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и др.

Вертолетът е произведен от италианската фирма „Леонардо“ и е придобит с европейско финансиране. Той е първата от общо шест машини. През настоящата година – в средата и в края, в България трябва да пристигнат още две въздушни линейки. Останалите ще пристигат поетапно до 2026 г.

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени от министър-председателя Николай Денков на церемония през декември м.г. По график в края на юни т.г. трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще е на разположение в оперативната база в Сливен.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. По данни на министъра на транспорта Георги Гвоздейков скоро България ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече има три регистрирани площадки в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Света Анна“ в София, МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“-Варна. В момента в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглеждат документите на още пет болници, от които две са в София и по една - в Русе, Пловдив и Велико Търново.

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари