Първият круизен кораб по Дунав акостира на видинското пристанище

0
На практика в първия пролетен ден във Видинско бе даден и стартът на новия туристически сезон по река Дунав
На практика в първия пролетен ден във Видинско бе даден и стартът на новия туристически сезон по река Дунав

На практика в първия пролетен ден във Видинско бе даден и стартът на новия туристически сезон по река Дунав

На луксозния кораб „Viking Lif“ пътуват над 100 американски туристи, които посетиха първо уникалните Белоградчишки скали и крепостта „Калето“, следобед - крепостта „Баба Вида“.

Круизният кораб се агентира от българската туристическа агенция „Балкан турс“. На практика в първия пролетен ден във Видинско бе даден и стартът на новия туристически сезон по река Дунав, който по традиция започва в средата на март и продължава до края на ноември, каза зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов. Американските туристи ще отплават в посока Русе в късния следобед, уточниха от пристанище Видин.

Пандемията ограничи пътуванията с круизни кораби по река Дунав през последните две година, каза още за БТА Росен Младенов. Пътуванията по реката след 2010 г. се превърнаха в туристически хит за чуждестранните туристи, особено тези от Америка, Азия и Европа.

Туристите, предимно хора от третата възраст откриват красотите на дунавските страни и тяхното богато културно и историческо наследство, сподели Младенов.

През 2019 г. на пристанище Видин са акостирали 325 луксозни туристически кораба с близо 48 000 чуждестранни туристи, сочи справка на местната пристанищна администрация. В сравнение с 2010 г. увеличението е близо три пъти.

През 2020 г. - първата година на пандемията, при планирани 456 кораба, на порта пристигнаха едва 18 с 1730 туристи , което е 25 пъти по малко от предвиденото. В края на туристическия сезон през 2021 г. статистиката показва 124 кораба със 11 595 пътници, каза още Младенов.

"Нито една от туроператорските фирми не желае да се ангажира с категорична прогноза колко круизни кораба и чуждестранни туристи ще пристигнат през настоящата година, за да може да се осъществи реално планиране и подготовка", допълни Младенов.

Той допълни, че по предварителна заявка към момента през целия сезон се очаква на видинското пристанище да акостират над 320 круизни кораба , с близо 32 000 чуждестранни туристи.

По традиция туристите, слизайки на българския бряг, посещават един от символите на Видин - крепостта "Баба Вида", забележителностите на дунавския град и основно разглеждат Белоградчишките скали и крепост.

Малка част от тях посещават пещерата „Магурата“ поради особеностите на обекта - висока влажност и хлъзгав терен. Община Белоградчик в момента реализира трансграничен проект с Република Сърбия за социализация на пещерата, който се финансира с европейски средства.

Част от проекта е подмяна на осветлението с енергоспестяващо и съобразено с условията, поставянето на интерактивни атракции и указателни табели, каза още заместник-кметът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари