Първият клиент на “Амазон“ е бил от България

0
Джеф Безос: Не знаех, че през 1995 година там е имало интернет достъп, но те имаха
Джеф Безос: Не знаех, че през 1995 година там е имало интернет достъп, но те имаха

Джеф Безос започва с малка книжарница, за да се превърне в Кралят на онлайн търговията.

В началото имахме една поръчка и тя дойде от България. Не знаех, че през 1995 г. там е имало интернет достъп, но те имаха. Този клиент не плати с кредитна карта, а в брой - платежен метод, който ние не насърчаваме. Клиентът беше сложил две стодоларови банкноти, сгънати в малка опаковка, поставена в дискета. Това разказа собственикът на “Амазон” Джеф Безос на конференция преди години.

Онлайн гигантът за търговия е основан през 1995 г. от 30-годишния Джеф Безос в гаража му. A първата поръчка, която дава старт на фирмата е от България. Клиентът изпратил дискетата по пощата, а на отделна бележка написал: “Парите са скрити в дискетата”.

Шефът на “Амазон” разказва още, че нашенецът му обяснил, че митничарите щели да откраднат парите, ако знаели английски. Отворихме дискетата и видяхме вътре в нея 200 долара. Бяха си написали номера на поръчката, за да можем да свържем плащането с нея. Доставихме им книгите и поръчката беше приключена, разкрива Безос.

Първоначално най-богатият човек в света влага в новото си начинание малко над 100 000 долара семейни пари. От малка онлайн книжарница стига до компания за 1 трилион долара - това е “Амазон” днес. За да се отдаде на фирмата си, Безос, който сега притежава 159 млрд. долара, се отказва от работата си като финансист на Уолстрийт и се мести в Сиатъл. Идеята за компанията му хрумва, след като проучва, че ползването на интернет расте с 2300% на година. А докато пътува с жена си към Сиатъл, създава своя бизнес план в колата, пише 24chasa.bg.

Когато нещо се разраства толкова бързо, всяка секунда е от значение. Реших, че когато стана на 30, няма да съжалявам, че съм напуснал Уолстрийт, но когато стана на 80 години, може много да съжалявам, че съм пропуснал тази голяма възможност, казва Безос.

Първоначално той искал фирмата да се казва “Кадабра” от абракадабра, но след разговор с адвокатите си се спира на “Амазон” - най-голямата река в света (Амазонка), и заради това, че започва с първата буква на азбуката. Книгите в онлайн книжарницата му са подредени по азбучен ред. “Амазон” започва с мотото “Най-голямата книжарница в света и бързо се превръща в такава”.

Въпреки това първите клиенти са били рядкост и събитие за малкото служители в началото. Затова при всяка продажба в офиса на “Амазон” удряли звънец и всички се събирали, за да видят дали клиентът не е някой техен познат. Безос сам разнасял поръчките до пощата, а бюрата в гаража му били направени от врати. Само няколко месеца след пускането на сайта той вече имал поръчки от цяла Америка, както и от 45 страни по света.

В първите 5 години клиентите на компанията скачат от 180 000 до 17 милиона, а продажбите се изстрелват от 511 000 долара до 1,6 млрд. В гаража на Безос сървърите на “Амазон” използвали толкова много ток, че той и жена му не можели да пускат сешоар или прахосмукачка, защото винаги някой бушон изгърмявал. С голяма хитрост милиардерът успял да избегне фалит още в началото. За да пестят пари, купували само книги, които им били поръчани. Дистрибуторите и издателите в САЩ обаче искали заявките да са минимум за 10 книги. Затова Безос намерил изход, като поръчвал 1 копие от книгата, която му трябва, и 9 от старо издание, за което знае, че не е в наличност.

Компанията се пуска на борсата през 1997 г. и достига стойност от 54 млн. долара, което превръща основателя ѝ в един от най-богатите хора в света под 35 г. Джеф Безос бързо осъзнава силата на онлайн пазара и през 1999 г. “Амазон” започва да предлага дискове с музика и видео, компютърни игри и др. Заради успеха през същата година сп. “Тайм” обявява Джеф Безос за човек на годината и го нарича Краля на кибертърговията.

След това към каталога на компанията бързо се добавят и продажби на играчки, облекла и обувки, спортни продукти, стоки за дома, техника. През 2007 г. “Амазон” започва продажбата и на своята електронна книга “Киндъл”, която бързо превзема пазара. През 2011 г. компанията представи своя таблет “Киндъл Файър”. Въпреки големия растеж желанието за нови придобивки не е намаляло. Миналата година “Амазон” придоби веригата за храна Whole Foods, а през тази обяви покупката на онлайн аптеки. Мениджърите казват, че търсят и други сделки.

През 2018 г. фирмата вече предлага всичко, за което човек може да се сети, а през август стана втората компания след “Епъл” с пазарна стойност 1 трилион долара. В момента “Амазон” има 575 000 служители - почти колкото населението на Люксембург.

Изчисления сочат, че ако през 2007 г. човек е вложил $ 180 в “Амазон”, достатъчни за десет акции, днес ще има малко богатство в размер на над $ 240 000. Това означава, че възвръщаемостта е 135 867%. Недоволни клиенти могат да пратят имейл лично на Безос за проблема си с компанията. След което шефът го препраща към съответния служител с една-единствена добавка - въпросителен знак. Човекът има няколко часа да реши проблема и да изготви подробно писмено обяснение защо и как се е случило това.

В началото на годината компанията отвори и безкасов магазин Amazon Go. За да пазаруват в него, клиентите трябва да активират мобилно приложение, когато влизат в магазина, а след това камерите и сензорите следят какво вземат от рафтовете и какво връщат обратно. “Амазон” таксува кредитните карти на купувачите, след като напуснат обекта.

Американският онлайн гигант започна да предлага и доставки директно до багажника на автомобила на клиента. За да се възползва от безплатната услуга обаче, потребителят трябва да си направи специален профил на сайта на “Амазон”, чрез който ще позволява багажникът на колата да се отваря без ключ. Брюксел разследва компанията за злоупотреба с данни Европейската комисия разследва дали “Амазон” използва неправомерно данни, събрани от другите търговци в платформата, за да се конкурира с тях, съобщи в сряда еврокомисарката Маргрете Вестегер, цитирана от западни медии.

Според информацията при много независими търговци отдавна съществува притеснението, че ако от “Амазон” видят, че дадена стока се продава добре, компанията ще започне да я произвежда и да я продава на по-ниска цена. Вестегер посочи, че иска да знае дали “Амазон” използва данните, събрани от търговците, за да прецени “кое ще е следващото голямо нещо, какво искат хората, какви оферти им харесват и какво ги кара да купуват неща”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари