Първият частен плаж у нас е под носа на Военното министерство

0
Плажът в Атия е окупиран, достъпът до него е възпрепятстван напълно незаконно
Плажът в Атия е окупиран, достъпът до него е възпрепятстван напълно незаконно Видео: Flagmanbg

Плажът в Атия е окупиран, достъпът до него е възпрепятстван напълно неправомерно, съобщи Флагман.

Това е недопустимо, тъй като по закон дори и да има частни земи трябва да се осигури сервитут на преминаване до плажната ивица, а това в този случай не е така. Нещо повече. Човек трудно може да препари до „Обетованата земя“, а ако го направи, рискува да се сблъска с агресивна охрана.

А плажната ивица е изключително атрактивна. До миналото лято тя се използваше хората, живеещи в село Атия. По последни данни там са регистрирани над 1100 души. Министерството на отбраната обаче продава част от терените около плажа.

Сред новите купувачи са няколко софийски компании, а според неофициална информация един от терените – точно на входа на плажа е закупен от бургаската  „Булстар“ - на известния яхтстмен Николай Палазов. Компанията е вносител на модерни яхти и лодки и има складова база срещу военното поделение в Атия.

След като новите собственици влизат във владение, някой поставя огромна метална врата, опасана с бодлива тел. Единственият път към плажа е преграден, а две табели информират, че това е частен имот, влизането е строго забранено за външни лица и автомобили и обектът се охранява с видеокамера.

По протежението на стария път Бургас-Созопол достъпът до плажа се възспира от жива плет, която свършва на километър в посока Отманли. Оттам единственият възможен достъп е импровизирано сметище, затрупано с камъни, но тъй като този терен отвежда към висока точка, откъдето е невъзможно да слезеш на плажа, трябва да преминеш през канала за дъждовните води. Невъзможно е неподготвен човек да премине през този терен, а какво остава за туристи, оборудвани с джапанки и плажна кърпи.

По този начин целият плаж от 5-6 дка си е същински рай на спокойствието, а самопровъзгласилите се за негови стопани все едно си имат собствен остров, до който никой не може да припари.

От едната страна е военната база, другата е непроходима, а единственият път – затворен от железни порти.  Явно сигурен, че няма кой да го притеснява, стопанин на плажната ивица е поставил собствени чадъри, красиви шатри, 10-ина джета са разхвърлени из плажа, има и няколко лодки.

Репортер успява да слезе до плажната ивица, където видяхме двама мъже с респектираща визия. Един от тях се опита да изтръгне камерата ни и ни препоръча да се махнем светкавично. „Какво снимаш тук! Това е частно!“, развика се той, щом ни видя и насила избута към един от работниците, който моментално назначи за собственика „Това е човекът. Той ще ти каже, ние сме на гости“, обясни ни мъжът и застана до нас, за да види дали работникът ще се справи добре в ролята на стопанин.“Табелата не видяхте ли!? Пише: Влизането забранено! Не може да влезете на плажа!“, сопна се охранителят и продължи да ни следи, докато не излязохме от плажната ивица. Човекът, толкова стриктно си изпълняваше заръките на шефовете, че бе залепен буквално на метър от нас. Близо час той следи репортер на Флагман.бг, заръча му да не се доближава много до останалите хора на плажа, да не снима къщите и джиповете, които са паркирани в района, както и да не докосва нищо, за което няма разрешение. „Това ми е работата“, оправда се той.  Охранителят ни остави едва след като мъжете, очевидно негови шефове, си тръгнаха.

Сигнализирано е на Министерството на туризма, откъдето ще направят проверка. За случая вече е уведомен и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари