Първите секционни избирателни комисии са вече в „ОЗК Арена”

0

Първите секционни избирателни комисии в Русенско започнаха да пристигат в зала „ОЗК Арена” преди броени минути. Тук те ще предават протоколите от балотажа за президент и вицепрезидент, които ще бъдат подложени на двоен контрол от страна на Районната избирателна комисия

Буквално първи пристигнаха членовете на една от мобилните секции, в която са гласували трудно подвижни хора. В нея вота си са упражнили 49 лица, като те са гласували с хартиени бюлетини. Втори бяха от секционната избирателна комисия от Центъра за психично здраве в крайдунавския град. Избирателите там са гласували също хартиени бюлетини, като те са били общо 73-ма. В тази бройка влизат освен пациентите, изявили желание да упражнят правото си на вот и персонала, работещ в лечебното заведение. Първоначално по списък се е очаквало да гласуват 48 души. След това дойде и секцията от ареста. В нея са гласували 34 души. Отново в бройката влизат задържаните и част от служителите. Последва още една секция. Този път тя бе от Дома за възрастни хора с физически увреждания „Милосърдие“, където гласувалите са над 20 души. В никоя от споменатите секции не е имало затруднения по време на изборния процес.

Припомняме, че секциите в област Русе са общо 342, като 324 от тях са стационарните. Във всички секции са ангажирани общо 2 890 члена на секционни избирателни комисии. По шест са ковид-секциите, подвижните секции за хора с увреждания, както и тези в социалните институции. В 292 от секциите в региона се гласуваше машинно, като в 48 от тях имаше по две машини. По две машини ще има в 42 секции в Русе, три в Бяла, една в Две могили и по 1 в ценовските села Новград и Долна Студена.

Данните на РИК сочат, че само в една секция в Глоджево се е наложило да се премине от машинно гласуване към такова на хартия. Причината са били повредени карти. Дефектът не е можело да бъде отстранен от техниците и затова се е наложило да се гласува с хартиени бюлетини. В други две секции в Бяла пък е имало разменени машини, но още преди началото на изборния ден са предприети необходимите действия и с приемо-предавателен протокол машините са били занесени в правилните секции, така че това по никакъв начин не е рефлектирало върху вота. За сега няма информация за оплаквания и жалби до РИК от страна на някои от инициативните комитети, издигнали двете кандидат-президентски двойки. Има обаче запитвания за възможност за гласуване по настоящ адрес, което няма как да се допусне. В едно от населените места в областта кметът е стоял в близост до секционната избирателна комисия и е разговарял с хората, но веднага щом е бил помолен да се премести на друго място, той го е направил. Има и два случая, при които гласоподаватели са отказали да дадат разписката от машината на секционната избирателна комисия. Единият човек я е скъсал, а другият просто си я взел със себе си. Независимо от това вотът и на двамата ще се счита за валиден. Имало е запитвания към РИК от хора, които са били в болнични заведения и не могат да гласуват по адресната си регистрация, защото са били в лечебно заведение.

От 21.00 часа ще се проведе пресконференция на РИК в „ОЗК Арена“ относно това как е преминал изборният ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари