Първи екохотел от контейнери в България

0
Строежът на сгради от остаряли контейнери отдавна е популярен в Западна Европа
Строежът на сгради от остаряли контейнери отдавна е популярен в Западна Европа Видео: БНТ

Десетки контейнери, плавали до скоро като част от морски транспорт, ще акостират като модерни стаи в първия по рода си екохотел в София. Сградата ще е на 9 етажа и ще е готова за експлоатация за 6 месеца.

Строежът на сгради от остаряли контейнери отдавна е популярен в Западна Европа. В Лондон и Амстердам има изградени жилищни сгради, офиси и търговски магазини. В Румъния също използват технологията за общежития и социални домове. От тази година и София ще има хотел, построен от стоманени контейнери. Всяка стая ще е с големина от 15 квадратни метра.

“Майсторлъкът е в това, в малкото пространство да се направят много функции, така че да удобно за ползващите”, поясни арх. Румен Първанов – инициатор на проекта.

Строителството на сгради от контейнери освен щадящо природата е и на сметка. 30% по-евтини са сградите, построени с тази технология, сравнена с конвенционалното строителство. Времето, за което строежът е завършен, също е три пъти по-кратко.

“Пет-шест месеца са ни необходими, за да предадем с разрешение за експлоатация. Говорим за една напърлно завършена, функционална сграда с работещи системи за около половин година”, обясни Звезделин Минчев – участник в проекта.

Според специалистите този вид строителство е практично, тъй като, когато сградата стане ненужна, има възможност да бъде демонтирана и монтирана отново там, където ще е полезна.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари