Първата 4G LTE мрежа стартира това лято в Русе и още 3 града

0
Първата 4G LTE мрежа стартира това лято в Русе и още 3 града

Дългоочакваната първа 4G LTE мрежа в България ще стартира до лятото на тази година. Това съобщиха от оператора Макс Телеком в интервю за консултантската агенция TeleGeography.

Собственикът на компанията Даниел Купсин коментира, че Макс Телеком ще предлага на клиентите си скорости от порядъка на 70Mbps, което е значително повече от това, което често потребителите получават от своите домашни интернет услуги. Освен това услугата ще бъде достъпна както за мобилни телефони, таблети и лаптопи, така и за персонални компютри.

Очаква се да се предложат и нови услуги през високоскоростната 4G LTE мрежа като High Definition глас, по-бързо сваляне на филми, конферентни видео разговори през мобилни телефони. В момента 4G LTE мрежите са най-силно развити в САЩ, докато в Европа новата технология навлиза с по-бавни темпове. Въпреки това комисарят по информационните технологии и вицепрезидент на ЕК, Нели Крус, сподели на изложението за мобилни технологии в Барселона, че именно следващото поколение технологии, а не подобрението на сегашните телекомуникационни услуги, ще бъде от съществено значение за насърчаване на икономиката в региона и борбата с безработицата сред младите хора.

Според данни, представени в Барселона, само 2,9% от активните мобилни устройства в Западна Европа имат достъп до 4G спрямо още по-скромните 0,3% за Централна и Източна Европа. Това е значително по-малко от дела от 24.5% в САЩ. „Безжичният мобилен интернет започва да заменя все повече фиксираните интернет услуги по домовете, така както мобилните телефони изместиха стационарните“, коментира Купсин пред TeleGeography.

Според него необходимостта от 4G LTE става все по-голяма с появата на все повече мобилни приложения и желанието на хората да имат високоскоростен интернет достъп, без значение дали са у дома или навън. Макс Телеком ще предложи следващото поколение мобилни интернет услуги на българските потребители, качествен HD глас (VoLTE), както и други продукти като управление на съдържание и видеострийминг, мобилна реклама, съвременни финансови услуги. В момента изграждането на мрежата е в тестовата си фаза.

Вървят тестове на новата мрежа в първите пет населени места, в които тя ще заработи – София, Русе, Сливен, Стара Загора и Банско. Така около 20% от населението на страната ще има възможност да се възползва от най-новия стандарт за мобилен пренос на данни с висока скорост и по-малко забавяне. Успоредно с това вървят преговори за гласов роуминг с големите мобилни оператори, което ще осигури пълно покритие за клиентите на Макс Телеком.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари