Първанов: Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат

0
Първанов е на мнение, че държавният глава не би трябвало да бъде „на всяка манджа мерудия" и да се бърка във всичко
Първанов е на мнение, че държавният глава не би трябвало да бъде „на всяка манджа мерудия" и да се бърка във всичко

Не препоръчвам на Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат начело на армията и "Дондуков" 2, обяви сензационно бившият президент Георги Първанов

Той уточни в интервю за "Канал 3", че винаги се е стремял да спазва добър тон с държавния глава. Първанов е на мнение, че конкуренцията на президентските избори ще бъде интересна и може да започне прегрупирането в българската политика именно от тях. Георги Първанов каза, че следващият президент на България трябва да има висока политическа, държавническа култура, да бъде почтен, диалогичен. Държавният глава не би трябвало да бъде „на всяка манджа мерудия" и да се бърка във всичко. Президентът трябва да стои солидно, в известна степен недосегаемо, добави той. 

Георги Първанов коментира сътрудничество си с Иван Костов, когато Костов беше министър-председател с думите: „С Иван Костов бяхме конкуренти, на моменти тежки опоненти, но във всички тези ситуации, винаги имаше възможност да седнем на една маса да обсъдим проблемите на нацията и да постигнем ако не консенсус, то висока степен на съгласуваност". Именно добрата комуникация между политическите сили според него трябвало да се възобнови сега, но реформаторите правели точно обратното - развалят дори готовите неща.

АБВ няма никакви претенции към облагите на властта, подчерта лидерът на АБВ. Първанов заяви, че вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е изнесъл огромна работата по пенсионната реформа и социалната сфера, докато в сферата на реформаторите почти нищо не се случва.

„Ако някой, който е задрямал 1989 година и се е събудил 25 години по-късно, ако някой е проспал времето, в което е могъл да бъде десидент и сега си мисли, че може да го прави, просто много греши, няма да получи разбиране от никого", коментира Георги Първанов. И добави, че АБВ е „за" конституционната реформа в два пункта. АБВ има своето различие, когато става дума за разпределението на прокурорската колегия. „Няма как да се съглася политическата квота да бъде равна на тази на професионалистите", подчерта Първанов. Лидерът на АБВ каза, че не е работещо да има политически похлупак над прокуратурата.

Оказа се, че той е очаквал да има решение на Конституционния съд за промените в основния закон. Той отправи и предупреждение, че ако някой си мисли, че с две-три символични промени ще се постигне основна реформа, това е много наивно мислене 

„Радан Кънев нека да не мисли, че това, което той и неговият екип правят е съдебната реформа, защото преди тях ние направихме серия от консултации с тримата първи в съдебната власт", коментира Георги Първанов. Той подчерта, че идеите на АБВ за промени в Закона за съдебната власт се подкрепят от професионалните среди. Хората от нас чакат не препирни, а закони, които да са работещи, обобщи Първанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари