Първанов: ГЕРБ създава несигурност в България

0
Само нови избори могат да дадат шанс за промяна в страната
Само нови избори могат да дадат шанс за промяна в страната Снимка: БГНЕС

Най-разумно е да има предсрочни парламентарни избори през пролетта

„Най-разумно е да има предсрочни парламентарни избори през пролетта. Само нови избори могат да дадат шанс за дълбока промяна в страната“, заяви в Пазарджик лидерът на АБВ и президент на Република България (2002-2012) Георги Първанов.

Според него в момента у нас ври и кипи. Има тежко социално напрежение, което може да избухне всеки момент. В същото време в Народното събрание пластовете се измествали до политическа несигурност, анализира Първанов. Бившият държавен глава смята, че ГЕРБ създава несигурност в страната, за да си осигурят нова служебна победа на предстоящите избори. Няма логика на финала на предизборната кампания да променяш правилата, смята Георги Първанов.

Въпреки това народните представители на АБВ ще подкрепят промяната за броя на секциите в чужбина при гласуването на промени в избирателния закон, защото така било справедливо, подчерта лидерът на партията. Квадратчето в изборната бюлетина "Не гласувам за никого" обаче било опасна игра с огъня, смята Първанов. Според него нямало политическа логика гласовете на хора, които не гласуват за никого до отидат при управляващите. Ако ГЕРБ прокара тази опция в изборния закон недоволството ще избухне, предупреди Георги Първанов.

Той обясни, че и на предишен етап е имало опит за прокарването на такъв прецедент от ГЕРБ и БСП. В тази връзка бившият президент изказа хипотезата, че отказът от обща лява кандидатура за държавен глава може да е и знак за договорка между най-големите лява и дясна партии у нас.

Според него обаче България се нуждае не от голяма коалиция, както е в Германия от двете лява и дясна партии, а от широка коалиция в която да влизат и по-малки политически формации, които да обират луфтовете. Поради това Георги Първанов призова хората да заложат на разумни политици на предстоящите президентски избори. За него най-подготвеният, доказан и разумен политик е Ивайло Калфин, за когото хората трябвало да гласуват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари