Първан Симеонов: ГЕРБ прекалиха с хитруването

0
Мария Габриел от партньор стана „красивото лице на мафията”
Мария Габриел от партньор стана „красивото лице на мафията”

Мария Габриел от партньор стана „красивото лице на мафията”

След седмици на преговори и ултиматуми между първите политически сили как се стигна до настоящата ситуация? Темата коментираха журналистът Георги Лозанов и политолозите Първан Симеонов и Стойчо Стойчев.

„През тези 9 месеца така вървяха нещата, че ГЕРБ-СДС непрекъснато оказваха натиск върху ПП-ДБ, което води до имиджови щети. Подкрепяха ги, но постоянно гледаха да ги поставят в негативна светлина. Очевидно този натиск продължи”, коментира Георги Лозанов.

„Намериха ход да ги поставят пред тежката дилема – да подкрепят кабинет, който не искат, или да понесат вината, че България отива на избори. Според мен сглобка 2 трябваше да е различна от сглобка 1. В центъра на сглобка 1 беше евроатлантическата ориентация. Тя си беше репетиция на маса – текстове, смяна на закони. А в сглобка 2 играта минава на живо. Първо приоритетът се измества леко и от евроатлантизма отива към антикорупционните действия. Явно по втората тема има дълбоко противоречие още от началото между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, което сега избухна”, заяви Георги Лозанов, цитиран от NOVA.

ГЕРБ прекалиха с хитруването”, смята Първан Симеонов.

„Струва ми се, че при евентуални нови избори няма как да кажат, че не са виновната страна. До преди няколко дни и двете страни като че ли се опитваха да правят правителство, а от денонощие насам се играе играта кой да излезе най-малко виновен. ГЕРБ направиха хитър ход в неделя с този шантаж през медиите, с което вкараха ПП-ДБ в режим молба, но предозираха с тези хитри ходове. Това, което направиха вчера, беше добре обрисувано на пресконференцията на ПП-ДБ”, заяви Първан Симеонов.

„Народът ясно ще види, че в тази ситуация е имало инженеринг. ГЕРБ правят стратегическа грешка. Те като че ли забравят, че особено в ситуация на война в близост до нас, няма никакъв начин да разказваш политическия сюжет без градските либерали и прогресивисти. Или ще ги имаш до себе си, ще те изнервят, ще трябва да се договаряш с тях ден след ден, или ще ги имаш като опозиция, което е много по-неудобна поза, или с идването на топлия сезон може да ги имаш и като протест на улицата”, каза Първан Симеонов.

„Всичко това е играно. Не разбирам какво ще променят едни нови избори. Да, в момента ГЕРБ води със 7 пункта, обаче Нотариуса, пътната карта за „Турски поток” и този патос от вчера – с това ПП-ДБ ще успеят да намалят тази разлика буквално в изборния ден и накрая тя ще е 3 пункта”, смята Симеонов.

Според него „това е същата грешка, която ГЕРБ направиха през 2022 г., когато вместо да оставят ПП да ерозира по естествен път подкрепата си в управлението, тръгнаха да ги свалят, с което ги мобилизираха”. „Според мен не са успели да се разберат за Съдебната система”, смята Симеонов. Според него е възможно алтернативно мнозинство в този парламент, но това, по думите му, няма да е от полза за ГЕРБ.

„ПП-ДБ ти стават опозиция. Какво по-лошо от това? Тези хора са гласовити. Видяхте как буквално за един час Мария Габриел от партньор стана „красивото лице на мафията”, коментира Симеонов.

„Всички тези интерпретации звучат логични, ако приемем базовата предпоставка за тях, че ГЕРБ-СДС се опит да изиграят ПП-ДБ”, заяви Стойчо Стойчев.

Но няма как да отхвърлим и алтернативната хипотеза за това, че ПП-ДБ са се опитали да изхитрят ГЕРБ-СДС и ГЕРБ-СДС са реагирали. От онзи разговор, който казаха, че се е състоял между Борисов и лидерите на ПП-ДБ, Борисов не се е чувал с тях. Вчера и Кирил Петков каза, че Борисов не си вдига телефона. Значи разривът в отношенията не е от 4-5 дни, а от 5 срещу 6 март. Не знам защо. Но тогава имаше призив от ГЕРБ да не се бърза с оставката, а първо да се изработи механизъм за ротацията”, заяви Стойчев.

„В момента наблюдаваме класически развод. Може да не е имало сключен брак, но има развод между две страни. Вътре е имало и трета страна. Едната се опитва да каже, че третата е била в любовни отношения с другата, а тя пък казва обратното. Очевидно третата страна е участвала наравно в техните отношения”, коментира Стойчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари