Партиите - готови за съставяне на правителство

3
Кирил Петков: Време е да вложим смисъл в думите народен представител
Кирил Петков: Време е да вложим смисъл в думите народен представител

Лидерите на политическите партии изявиха готовност и ясни визии за съставянето на правителство

В политическите си декларации в началото на новото 47-мо Народно събрание повечето политици подчертаха, че на България е нужно възможно най-скоро редовно правителство, което да се справи с настоящите здравна, икономическа и политическа криза, предаде БГНЕС.

Кирил Петков: Време е да вложим смисъл в думите народен представител

Време е да вложим смисъл в думите народен представител. Той представлява целия български народ. Нашата задача е да служим на него. Но преди нас депутатите не са си свършили работата и България е изправена пред огромни предизвикателства, заяви лидерът на ПП Кирил Петков от парламентарната трибуна.

Навсякъде ми казваха моля ви върнете ни младите хора в България. Тези думи бяха изричани през сълзи от бедни хора в страната, добави Петков. Време е за нулева толерантност към корупцията, време е за истинско правосъдие в България, време е да защитаваме интересите на избирателите без да ни е страх от т. нар. политически инвеститори. Време е за България, където младите се връщат обратно, време за България, където възрастните хора могат да имат достойни старини, време е да си свършим работата, каза още Петков.

Десислава Атанасова: Ще наложим мораториум за теглене на нов дълг до избирането на ново правителство

През тази година два последователни парламента се провалиха в опита да излъчат редовно управление. Този провал беше наказан от избирателите с рекордно ниска избирателна активност. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Трябва да го отчетем. Настоящият парламент не разполага с легитимност за нови авантюри. Каквото и да е мнозинството, то ще бъде резултат от компромиси. Конфигурацията е плод на необходимост, каза Атанасова. Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас. Всяка илюзия, че някой може да диктува ще се разбие, както се разбиха илюзиите на партиите на протеста. Осъзнаваме напълно необходимостта от създаване на ново правителство и работещ парламент като първа крачка за излизане от кризата. Мога да гарантирам, че ако има редовно правителство, то ще получи толеранс и при желание може да разчита на нашата експертиза и опит за бюджета за следващата година, чието обсъждане настояваме да е през тази календарна година, добави Атанасова.

Ще настояваме всяка стотника държавен дълг да бъде обоснована и изразходвана разумно. Ще се противопоставим доходите на гражданите да се увеличават чрез вземането на заеми, категорична е Атанасова. Първият ни внесен проект ще бъде за налагане на мораториум за теглене на нов държавен дълг до избирането на ново правителство, посочи тя. Очакваме още през 2022 г. 8 милиарда лева да бъдат предвидени в бюджета, ако това не се случи, това означава, че корупцията е била предизборна лъжа, каза още Атанасова. От нас зависи да дадем увереност на българите, че могат да живеят в страна на сигурност и спокойствие. Това ще им върне доверието в нас.

Карадайъ: Политическата криза трябва да се реши със съставянето на редовен кабинет

47 НС се учредява в края на една година на избори и кризи. Натоварени сме с безусловна отговорност от избирателите да прекъснем серията от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризи. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Гласуващите дадоха глас на партиите, за да сложат край на кризата и да се обединят около работещи решения, но не дадоха властта на нито една партия. Конструктивният диалог трябва да е в основата на търсене на верните решения. ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката, добави Карадайъ. От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно. Полицаи влязоха в избирателни секции. Нарушени са основни принципи и законът е погазен тотално. ЦИК и РИК мълчат, каза Карадайъ. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички подадени гласове. ДПС няма да остави нито един случай непроверен и нито един случай ненаказан. Тези извращения на полицията ни връщат в мракобесните времена преди 1989 г., посочи той.

Политическата криза трябва да започне да се решава със съставянето на редовен кабинет, подчерта лидерът на ДПС.

На първо място трябва да се възстанови диалогът между политическите субекти и институциите. Трябва да спазваме стриктно конституцията и законите на страната. ДПС посочва решението: Програма за икономическо развитие на базата на Зеления пакт. България фатално закъснява със своя План за възстановяване, докато другите страни вече са реализирали 30% от своите. Държавният бюджет се отлага във времето. България загуби битката с пандемията заради безотговорното отношение на изпълнителната власт, особено през последната година. За последните три месеца сме загубили повече хора, отколкото през Втората световна война. България има нужда в най-кратки срокове да си напише Плана за устойчивост и ОП. Българите очакват решения, които да повлияят положително на техните доходи. НАТО и ЕС очакват да бъде предвидим и лоялен съюзник, добави Карадайъ.

Нинова: Готови сме с конкретна антилобистка законодателна програма

Нека 47 НС да бъде с един успешен 4-годишен мандат. Влизаме с три приоритета. Това заяви лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова. Първо, започване на истинската промяна на сегашния модел на управление, възстановяване на държавността, равенство, свобода и мир; Второ, превеждане на държавата през кризите с грижа за хора; Трето, проевропейска външна политика. Ускорено приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, изброи Нинова.

Промяната се състои в три прости неща: Закони приети с грижа за хората. Контрол върху прилагането на тези закони. Справедливо правосъдие за този, който ги е нарушил. Ако пресечем корупцията в зародиш, ако въведем електронното правителство и реформираме съдебната система, промяната е станала. Готови сме с конкретна антилобистка законодателна програма. Едновременно с това трябва да се справим с три кризи и да не допуснем четвърта. Най-важната и неотложна задача е да помогнем на хората в зимните месеци. Растящото неравенство и бедността е много голям проблем. Много бързо трябва да предприемем мерки за запазване на работните места и бизнеса на фона на енергийната криза. Трябва да имаме работеща икономика, която да осигурява приходи в бюджета. Имаме програма за действия в първите 100 дни, тя е и финансово разчетена. Служебен кабинет, който е изготвил свой бюджет. Очертаващо се мнозинство, което има своя визия за бюджет, каза Нинова.

Искаме да се погрижим за хората и те да разберат, че никой няма да бъде изоставен сам в криза. Ще положим усилия за съставянето на стабилно мнозинство и съставяне на правителство. Може да разчитате, че БСП сме разумни и предвидими. Ще бъдем гарант за социалната стабилност на България, добави Нинова.

Каримански: ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство

Искам да покажем сговор, достойно поведение и трудолюбие в тази зала, която Захарий Стоянов нарича „свещена“. Необходимо е възраждане на нацията. Това заяви Любомир Каримански, представител на ИТН. Съчетаването на знание и морални ценности може да достигнат така желаното минимизиране на корупцията. Важно е да достигнем до ефективно управление на знанията. Това е уникален ресурс, посочи Каримански. Трябва да развиваме творческото начало във всеки един у нас. Да предложим на обществото истинска промяна, свързана с висока нравственост. Едва ли има нещо по-трудно от това да променяш старите порядки. Всички граждани, които искаме нововъведения, трябва да сме денонощно будни и да ги браним, подчерта Каримански. Трябва да спрем да се оправдаваме, да спрем да поставяме гордостта си пред напредъка, добави той. ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство и парламентът да изкара целия си мандат, каза още Каримански.

Христо Иванов: Няма да бъда министър, да дадем път на нещо ново

Искам да кажа няколко неща за надеждата, сега когато завършва годината и хората се надяват на ново начало. Да, ние се намираме в тежка комбинация от кризи, но отвъд тях възстановяването по нови пътища дава възможност на България да съкрати пътя към най-развитите общества. Трябва да си поставим именно такава цел. Властта трябва да бъде ограничена. Това заяви съпредседателят на Демократична България в оставка Христо Иванов. Няма да бъда министър, да дадем път на нещо ново, подчерта Иванов.

Трябва да опазим парламентарната република. Вяра във фискалния разум, което е много важно в един такъв период. Преди да поискаме от една или друга прослойка или индустрия, трябва да я чуем. Вярваме в институциите, процедурите, паметта. Няма как да говорим за демокрация, без да помним какво е било - тоталитаризмът, защото то винаги надига глава и се връща обратно. Виждам, че все повече хора търсят законност, може би това означава, че всички сме готови за съдебна реформа, подчерта Иванов.

Не да махнем хора, а да направим структурни промени, за да са сигурни хората, че няма само закон на хартия. Имам надежда за това. Трябва да направим конституционна реформа в съдебната власт, казват ни го избирателите и нашите партньори от ЕС. Друг важен приоритет е електронното управление.

Ще имаме принос за опазване на българското природно богатство като основа за икономическа трансформация и високо качество на живот, каза Иванов.

Ще защитаваме нашата геополитическа ориентация към ЕС и НАТО. Реформа на целия сектор сигурност. Ще подкрепим сериозна инвестиционна програма за овладяване на здравната криза. Първото нещо е да се върнат децата в училищата. Да, трябва да защитим националния интерес и история, но трябва да намерим начин за решаването на проблема с РСМ и заедно да бъдем членове на ЕС, каза още Иванов.

Костадин Костадинов: Длъжни сме да изправим държавата на крака

Длъжни сме да изправим държавата на крака. България няма нужда от страхливи и продажни управници, а от хора, които защитават националния интерес. Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

От днес започва да тече последният срок за оттласкване от дъното. Днес народът ни заслужава нови и решителни водачи. В думата „Възраждане“ се събира всичко, от което българският народ и земя имат нужда. България има своята имунна система, хора, които искат да се борят за своето бъдеще. Аз ги намерих и с 13 души съм тук, но навън са стотици хиляди и ще стават още повече, каза Костадинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари