Партии отново експлоатират „мъртви души” за изборите

0
ЦИК е безпомощна срещу подобни лоши практики, защото законотворците ги игнорират
ЦИК е безпомощна срещу подобни лоши практики, защото законотворците ги игнорират Снимка: Actualno.com/Ивайло Илиев

ЦИК е безпомощна срещу подобни лоши практики, защото законотворците ги игнорират

Продължава ненормалната практика, при която починали български граждани масово се „строяват” като поддръжници на политически сили, които искат да се регистрират за избори. За вота на 14 ноември Централната избирателна комисия (ЦИК) допусна поне 6 партии, които са се възползвали от стотици „мъртви души”, за да си подсигурят участието. Като се вземе предвид, че на изборите ще се явят общо 28 формации, това е тревожен индикатор за политическата ни система, алармира вестник Сега.

Какво казва законът

Изборният кодекс изисква от всяка формация, която желае да се включи в изборното състезание, да представи списък пред ЦИК с подписите на поне 2500 души, които подкрепят регистрацията ѝ за вота. Не е изненадващо, ако неколцина от подписалите се починат във времето между събирането на подписката и внасянето ѝ в комисията. Проблемът е, че не са редки случаите, при които подобни лица наброяват десетки, а понякога дори стотици в подписката на една политическа сила. В списъците се откриват също чужди граждани и затворници.

Какво правят политиците

Пример за това е партия „Българско национално обединение” (БНО), оглавявана от Георги Георгиев. На 24 септември ЦИК регистрира формацията за изборите. БНО е събрало 2996 подписа на симпатизанти. Проверката на списъка от администрацията е показала, че 104 от тях са починали. На същото заседание комисарите одобриха за участие в изборите и партия „Бригада”, водена от Арбен Хавальов. Подписката ѝ съдържа 3001 имена на избиратели, от които 48 са починали.

На 28 септември беше регистрирана партията „Глас народен” на музиканта Светослав Витков. В нейния списък с 3593 симпатизанти проверката откри 78 починали и 2-ма излежаващи присъди. На изборите ще участва и "Българска социалдемокрация - Евролевица", подкрепена от 4374 симпатизанти, от които 101 починали, 7-ина, които не са български граждани и 1 в затвора. Беше одобрена партия "Пряка демокрация" с подписка от 3374 души, от които 56 починали, 13 зад решетките и 2-ма чужденци. На 29 септември и партия "МИР" с 3426 подписа, от които 23 са непълни, а 31 са на починали.

Една безсрамна злоупотреба с права

По този повод говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира пред колегите си: „Това е поредният пример за това, че много от хората и организациите, излизащи на политическата сцена, по един съвършено безсрамен според мен начин злоупотребяват с правата, които им дава Изборният кодекс, и очевидно включват фалшиви имена в списъците си.”

Томов, който е социолог по професия, заяви, че ще гласува против всяка заявка за регистрация, при която броят на починалите е двуцифрено число. И изтъкна, че „това не е възможно да стане, ако списъците са готвени добросъвестно”. А накрая констатира, че трябва поне някаква „символична санкция да има за подобни безобразия”.

Работата е, че ЦИК не може да наложи санкция, защото такава няма по закон. Нито един парламент досега, въпреки честото говорене за „мъртвите души”, не е засегнал въпроса. Съдейки по оскъдните политически коментари за изборната реформа, които обхващат само вида на избирателната система, в бъдеще също никой няма да обърне внимание на подобни лоши практики.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари