Парламентът излъчи вяли послания

0
ГЕРБ настоява БСП да се върне в парламента
ГЕРБ настоява БСП да се върне в парламента

Народното събрание поднови работата си, като излъчи вяли послания към обществото. Само парламентарните групи на ГЕРБ и "Воля" се възползваха от правото си да направят декларации. Депутатите на БСП продължиха да отсъстват, а групите на Обединените патриоти и ДПС не се отзоваха на поканата на председателката на парламента Цвета Караянчева да заявят намеренията си за лятната сесия.

Новата лидерка на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова след оставката на Цветан Цветанов отдели основна част от декларацията си на поведението на депутатите от БСП, като ги прикани няколко пъти настойчиво да се върнат, защото така щели да отговорят на очакванията на своите избиратели. Тя каза, че управляващото мнозинство плюс другите партии в парламента са достатъчни за нормална работа на Народното събрание, но все пак според нея било добре да се чува гласът и на основната опозиционна сила в интерес на демокрацията.

Само лидерът на "Воля" Веселин Марешки пожела да направи изявление след нея, като каза, че така потвърждава наличието на опозиция в парламента. Той се обърна към българските граждани да не викат неволята, защото "Волята" е насреща.

След това депутатите пристъпиха към изпълнение на седмичната си програма. Единодушно със 106 гласа „за“ парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана, предаде репортер на Агенция „Фокус“

Промените са внесени от Искрен Веселинов и група народни представители. Текстовете на законопроекта касаят неизбежната отбрана. Измененията предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем. Предложените промени са предназначени да направят уредбата на неизбежната отбрана ясна и разбираема не само за юристите, а и за всеки гражданин, който извършва защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари