Парламентарни избори в Сърбия

1
Парламентарните избори са свикани само година и половина след сформирането на настоящото правителство
Парламентарните избори са свикани само година и половина след сформирането на настоящото правителство

Сръбските граждани избират днес президент, парламент и местни органи на властта в няколко общини, включително в Белград.

Парламентарните избори са свикани само година и половина след сформирането на настоящото правителство, предава БТА. Гласуването през юни 2020 г. бе бойкотирано от основните опозиционни партии, според които не е имало условия за честен вот.

Над 6,5 милиона сърби ще могат да упражнят правото си на глас в над 8000 секции, избирайки измежду 19 листи и осем кандидати за президент. В чужбина има открити секции в 34 държави.  Избирателните секции отвориха в 07:00 часа днес и ще затворят в 20:00 ч. Дотогава в сила е предизборното мълчание, което започна през нощта на четвъртък срещу петък. 

Изборите ще бъдат следени от местни и чуждестранни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и от представители на парламенти от няколко държави. Републиканската избирателна комисия уточни, че броят на наблюдателите е рекорден – 5218. 

Предварителните  резултати могат да се очакват в късните часове след затварянето на избирателните секции, а окончателните - 96 часа след приключване на изборния ден. Социологическите проучвания сочат, че най-много гласове ще спечели управляващата Сръбската  прогресивна партия на президента Александър Вучич, след нея се нарежда опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“, следвана от Сръбската социалистическа партия.

Изборният праг е 3%, като според анкетите той най-вероятно ще бъде преминат и от коалицията от екологични организации Морамо (Трябва), консервативната коалицията НАДА (Надежда) и дясната партия Заветници.  В надпреварата за държавен глава на Сърбия според анкетите води сегашният президент Вучич, следван от кандидата на „Обединена Сърбия“ Здравко Понош, бивш началник на генералния щаб на сръбската армия.

Унгарците също гласуват днес на парламентарни избори след напрегната кампания, доминирана от войната в Украйна. Партията ФИДЕС на управляващия от 12 години премиер Виктор Орбан има лек превес, но е заплашена от обединената за пръв път опозиция. Тя е сочена за победител в проучванията на общественото мнение, но преднината ѝ е малка и 58-годишният Орбан никога не се е сблъсквал с такава несигурност, твърдят анализатори.

Неговият съперник е 49-годишният кмет на малък град в югоизточната част на Унгария Петер Марки-Зай.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари