Параолимпиецът Ружди Ружди има повече от 50 медала

1

Ружди продължава да тренира активно, като в дома си има обособена фитнес зала

Позлатен глобус и грамота от областния управител на Русе Борислав Българинов получи лекоатлетът и параолимпийски шампион Ружди Руджи. По-рано през деня той бе посетен от заместник областния управител Синан Хебибов в родното му място – град Глоджево. Хебибов пожела на топ състезателя да запази спортния си дух и да продължи да бъде пример за все повече хора в страната. „Всеки спортист има възможност поне веднъж в живота си да реализира по най-добър начин своя състезателен потенциал. Има и атлети, като Вас, които го правят във всички случаи, заявявайки пред света, че нищо не ги спира да бъдат сред победителите. Пожелавам Ви нови спортни върхове, покорени с достойнство.“, допълни още той.

Ружди продължава да тренира активно, като в дома си има обособена фитнес зала. Той е изключително благодарен на треньора си Радостин Тодоров, който е в Казанлък. Независимо от разстоянието двамата продължават да работят съвместно, макар и дистанционно. Срещат се ежедневно благодарение на Интернет и поддържат контакт през мобилните си устройства. Треньорът стриктно наблюдава всяко упражнение на Ружди през екрана на таблета.

„Животът е изпълнен с трудности, но и с хубави неща. Всеки трябва да следва мечтите си, да не се отказва от тях и по никакъв начин да не се чувства различен.“, споделя Ружди. В момента му е трудно да каже какво точно очаква от съдбата, но е сигурен, че мечтите нямат граница и ще продължи да покорява нови хоризонти.

Ружди има повече от 50 медала, като два от тях са от олимпиади, три от световни първенства и пет европейски. Припомняме, че на тазгодишните параолимпийски игри той донесе за страната ни сребро в тласкането на гюле на турнира по лека атлетика. Ружди е и олимпийски шампион от Рио 2016 в категория F55, постигна 12.23 метра в най-добрия си пети опит. Той постигна още 12.14, 12.19 метра и направи три фаула. 30-годишният Ружди е световен рекордьор, действащ световен и европейски шампион в дисциплината.

Преди седмица Българинов изпрати предложение до Министерството на младежта и спорта за уеднаквяване изцяло на паричните награди с тези на нашите олимпийци за постигнатите от тях спортни резултати и класирания. Припомняме, че от 1 януари догодина размерът на наградите, които се отпускат от ведомството за призови класирания на Параолимпийски игри, ще бъде увеличен от 20% на 64%. „Считам, че българската държава е редно да последва примера на онези страни, в които няма разделение на финансирането при подготовката и награждаването на спортистите. Всички следва да сме водени от принципа за равнопоставеност между спортистите, защото спортът трябва да обединява, а не да разделя! Спортът възпитава в добродетели, толерантност, изгражда характери и всеки спортист следва да бъде достойно оценяван за своя труд!“, се казва в писмото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари