Пантеонът светва в зелено

0
Кампанията е във връзка с международната седмица на информираност за митохондриалните заболявания
Кампанията е във връзка с международната седмица на информираност за митохондриалните заболявания Снимка: БНТ

Кампанията е във връзка с международната седмица на информираност за митохондриалните заболявания

Община Русе ще се включи в информационната кампания по случай международната седмица на информираност за митохондриалните заболявания.

Тя се провежда от 18 до 24 септември и в края ѝ по традиция се провежда международната инициатива Light Up for Mito, която включва осветяване в цял свят на различни обекти (сгради, паметници, забележителности и други) в зелен цвят.

На 23 септември (събота) сградата на Пантеона ще бъде осветена в зелено в знак на съпричастност.

Инициативата се осъществява от Национално сдружение на пациентите с митохондриални заболявания. Te са втората по честота на срещане тежка генетична диагноза. Митохондриите в нашите клетки осигуряват 90% от енергията, която е необходима на хората за живот и поради това неправилното им функциониране често предизвиква нарушена функция на множество органи, като симптомите могат да се проявят на всяка възраст.

Съвременната медицина свързва митохондриалната дисфункция не само с митохондриалните заболявания, но и много други, доста по-добре познати и разпространени болести като диабет, аутизъм, Паркинсон и т.н. Пробивът в лечението на митохондриалните заболявания ще бъде ключ за решаване и на други сериозни проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Аха
    Митохондриите са бледокафеви. Сини стават като се сложи синьо контрастно вещество.
  • -5
    1
    русенец
    1. Митохондриите са СИНИ на цвят! Не зелени! 2. Защо за пореден път трябва да се осквернява гробницата на загиналите герои? Бенчо, то е ясно, че си занимаваш със сигурност, но поне за последно направи нещо да предотвратиш това КОЩУНСТВО с паметта на героите!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари