Пантеонът ще светне в зелено по случай Деня на донорството и трансплантацията на органи

0
Всеки ден 16 пациенти в ЕС не доживяват своята трансплантация
Всеки ден 16 пациенти в ЕС не доживяват своята трансплантация Снимка: Община Русе

Идеята на кампанията е да обърне погледа на обществеността към доброволното даряване на органи

На 8 октомври (събота) от 19:15 до 19:45 ч. сградата на Пантеона ще бъде осветена в зелено. Инициативата е по случай Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Осъществява се от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ към Министерството на здравеопазването с помощта на Община Русе.

Идеята на кампанията е да обърне погледа на обществеността към доброволното даряване на органи. Всеки ден 16 пациенти в ЕС не доживяват своята трансплантация, а хиляди други остават в списъците на чакащите. България е от страните в ЕС с най-нисък брой извършени трансплантации на човек от населението. До средата на септември статистиката сочи, че те са общо 18 – 11 бъбречни, 5 чернодробни и 2 сърдечни. За същия период българите, които чакат за трансплантация, са 946 души.

През периода 7 – 16 октомври ще се организират поредица от събития с цел да се отдаде почит към донорите на органи и техните семейства, да се изрази благодарност към медицинските специалисти по трансплантация, както и да се повиши осведомеността на обществото за смисъла и значението на благородния акт. На 8 октомври ще бъдат осветени и емблематични сгради в други областни градове. Изборът на цвят не е случаен – зеленото е цветът на донорството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Пффф
    А що пък в зелено да не светне и Чародейка, и Басарбово. За обособените места говоря. Кой идиот е сътворил това малоумие? Ама сериозно питам. Има някой с три имена и ЕГН. Аре стига с колективната безотговорност.
  • 8
    2
    colibri
    Аз също смятам, че сградата на Пантеона не е подходяща- нейния смисъл е друг. Нека организаторите изберат по-подходяща сграда-кметството или болниците - все пак идеята е да се подкрепи донорството.
  • 8
    1
    Пффф
    Тази костница я направихте на коледна елха. Хайде малко повече уважение към мъртвите. И хайде назначете професионален историк, който да разказва, да отговаря на въпроси. А не пазача да хъмка и мънка, като го попиташ нещо.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари